Binnenland
Refokring krijgt strategisch panel

De gereformeerde gezindte krijgt een strategisch beraad van zo’n zeven personen om het orthodox-christelijke gedachtegoed nadrukkelijker te presenteren in de samenleving en de achterban toe te rusten.

Van onze verslaggever
SCHALK ...achterban toerusten... Foto Sjaak Verboom
SCHALK ...achterban toerusten... Foto Sjaak Verboom
Dat is de uitkomst van een tweede overlegronde van een aantal opinieleiders uit de gereformeerde gezindte, die vrijdag in Apeldoorn plaatsvond. De circa twintig deelnemers vergaderen onder de naam ”Beraad Presentie”.

Het overleg is gestart naar aanleiding van een artikelenserie in deze krant over de positie van orthodoxe-christenen in de samenleving. Begin december is een eerste bijeenkomst gehouden.

Om het orthodoxe christelijke geluid nadrukkelijker aanwezig te laten zijn in de samenleving, werkt het Beraad Presentie aan de oprichting van „een breed, klein panel” van circa zeven personen uit de politiek, het onderwijs en maatschappelijke organisaties. De personen zouden deze taak vanuit hun huidige werkkring kunnen oppakken.

Namen van deelnemers zijn nog niet bekend, aldus woordvoerder Peter Schalk van het beraad vrijdag. Wie de kar gaat trekken en of er iemand de leiding krijgt, is nog niet bekend. „Binnen een paar weken moet de zaak rond zijn.”

Het strategisch panel komt met vaste regelmaat bijeen en moet als schakelpunt fungeren in het bestaande netwerk van de gereformeerde gezindte. Het panel moet daarbij „reactief en pro­actief” ontwikkelingen in de samenleving „opsnuiven” om daar adequaat op te (laten) reageren.

Bij de vraag hoe de refozuil zich beter zou kunnen presenteren, wil Schalk op voorhand niets uitsluiten. Mogelijkheden zouden kunnen zijn het leveren van bijdragen aan opiniepagina’s van kranten, het deelnemen aan debat- en forumavonden, het lobbyen bij politici of het aanschuiven in radio- en tv-programma’s. Bedoeling is „de juiste persoon, op het juiste moment de juiste woorden te laten spreken.”

Het beraad heeft anderhalve maand geleden vier werkgroepen ingesteld om de problematiek te doordenken. De eerste werkgroep heeft een analyse gemaakt van de samenleving en het staan van de refozuil daarin.

De tweede groep heeft mogelijkheden onderzocht om gebruik te maken van netwerken „over de muren van bestaande organisaties heen, met gebruikmaking van kennis in die organisaties.

De derde werkgroep heeft zich beraden op de noodzaak van toerusting van de achterban vanuit gezin, school en kerk. „Het strategisch beraad mag voor de achterban geen doekje voor het bloeden worden. Het beraad wil de achterban juist ondersteunen bij haar taak en roeping in de samenleving.” De vierde groep heeft zich gebogen over communicatie naar binnen en buiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer