Buitenland
Duizenden herdenken val van de muur

BERLIJN (ANP) – Duizenden mensen herdenken maandag de val van de Berlijnse muur. Het is precies twintig jaar geleden dat de grens tussen West– en Oost–Duitsland geslecht werd.

Dominostenen bij de Brandenburger Tor symboliseren de plaats waar de Berlijnse Muur stond. Foto EPA
Dominostenen bij de Brandenburger Tor symboliseren de plaats waar de Berlijnse Muur stond. Foto EPA
Tienduizenden mensen worden verwacht bij de Brandenburger Tor in Berlijn, hét symbool van nationale eenheid sinds de vreedzame hereniging in 1989. Bondskanselier Angela Merkel zal leiders ontvangen als de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier Gordon Brown en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Ook de voormalige Sowjetleider Michael Gorbatsjov zal aanwezig zijn.

In Berlijn is een muur van duizend 2,5 meter hoge dominostenen opgesteld, die ten val zal worden gebracht. De vallende stenen moeten symboliseren dat overal op de wereld muren geslecht kunnen worden.

Ook in Nederland wordt de val van de muur herdacht. Zo is er op de Duitse ambassade in Den Haag een herdenking. In de Amsterdamse bibliotheek opent een tentoonstelling over de historische gebeurtenis. Ook in het Persmuseum is een feestje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer