Politiek

Oppositie wil nieuwe verkiezingen

De oppositie in de Tweede Kamer heeft alle vertrouwen in het kabinet verloren. Nadat Wilders de afgelopen jaren al meerdere keren een motie van wantrouwen had ingediend, zegde de VVD donderdag voor het eerst het vertrouwen in het kabinet op. Die kreeg de steun van de SP, ook een unicum. Daarmee eist het grootste deel van de oppositie nieuwe verkiezingen.

ANP
18 September 2009 07:16Gewijzigd op 14 November 2020 08:41
De oppositie bij de interruptiemicrofoon tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP
De oppositie bij de interruptiemicrofoon tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Foto ANP

VVD–leider Rutte verweet het kabinet dat het zelf geen knopen doorhakt over miljardenbezuinigingen maar eerst topambtenaren een half jaar laat studeren. Rutte stelde dat het kabinet nu al „feitelijk demissionair" is en dat het voor Nederland schadelijk is als deze regering blijft zitten.

Premier Balkenende noemde de VVD–motie een „bijzondere stap" voor een bestuurlijk ingestelde partij als de VVD. „Je kunt van standpunt verschillen, maar dit is wel heel merkwaardig".

Maar het was niet alleen de VVD die zich donderdag op de tweede en laatste dag van de algemene beschouwingen, het jaarlijkse debat over de kabinetsplannen voor volgend jaar, opwond over het kabinetsbeleid in het algemeen en het optreden van premier Balkenende in het bijzonder.

Wilders diende aan het einde van het debat eveneens een motie van wantrouwen in, die alleen door zijn eigen partij gesteund werd. Maar ook de andere oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66 waren zeer kritisch over premier Balkenende. „Het was echt een premier onwaardig. Dit kabinet is uitgeregeerd", blikte SP–leider Kant terug op twee dagen debat.

Halsema van GroenLinks zag een „ondraaglijke leegheid" van de kant van het kabinet en een brevet van onvermogen van Balkenende. D66–leider Pechtold sprak van een „dieptepunt in de democratie".

Balkenende lag donderdag meer dan ooit onder vuur. De oppositie verweet hem een gebrek aan daadkracht en regie om ons land door de economische crisis te loodsen. Het urenlange betoog van Balkenende overtuigde de partijen niet. VVD, GroenLinks en SP vonden dat de premier vragen ontweek en zich op een aantal punten slecht had voorbereid.

Aan de begroting van het kabinet voor 2010 veranderde donderdag helemaal niks. Een plannetje van de oppositie om te korten op het koningshuis werd afgewezen door Balkenende en haalde geen meerderheid. Hij was evenmin enthousiast over een PvdA–voorstel om het hoogste belastingtarief te verhogen. Hij zegde wel toe dat een van de ambtelijke werkgroepen er over mag nadenken.

De premier kondigde ook een verbod aan op huwelijken tussen neven en nichten, daarnaast komen er zwaardere opleidingseisen voor importbruiden. Het verbod moet gelden voor uit het buitenland gehaalde partners en voor mensen in Nederland.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer