Kerk & religie
Geloofsvervolging Mexico aangekaart

De christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign roept de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken ertoe op om in een gesprek met de president van Mexico aandacht te besteden aan schendingen van het recht op godsdienstvrijheid in vooral de zuidelijke staten van Mexico.

Kerkredactie
24 January 2003 20:20Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Maandag en dinsdag brengt de Mexicaanse president een officieel bezoek aan Nederland.

De meeste Mexicanen rekenen zich tot de Rooms-Katholieke Kerk. In veel gevallen blijkt hun levensovertuiging echter vermengd met traditionele heidense gewoonten. „Vooral in de staat Chiapas, in het uiterste zuiden van Mexico, worden protestantse en evangelische christenen gediscrimineerd”, zegt Arie de Pater, directeur van Jubilee Campaign.

In een brief aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, De Hoop Scheffer, roept de mensenrechtenorganisatie de minister ertoe op om de Mexicaanse president, Vicente Fox, aan te spreken op verschillende schendingen van het recht op godsdienstvrijheid.

In de staat Chiapas hebben de traditionele dorpsleiders, ”caciques”, een belangrijke machtspositie. Zij keren zich niet zelden tegen dorpsbewoners die toetreden tot een protestantse of evangelische gemeente. Volgens de caciques hebben evangelische christenen een slechte invloed op de lokale bevolking omdat zij weigeren nog langer mee te doen aan de traditionele heidense dorpsfeesten en drinkgelagen.

Op 14 november 2002 werd de christen Juan Lopez Patishtan door een groep van 25 mannen met geweld meegenomen uit zijn huis in Los Pinos naar een school in het naburige stadje Tzetelton. Daar zou hij worden verhoord door een rechtbank van lokale caciques. Toen dit andere christenen uit Los Pinos ter ore kwam, trokken zij naar Tzetelton om de onmiddellijke vrijlating van Juan te eisen. Daarop werd van de zijde van de caciques het vuur geopend. Zeven mensen raakten gewond. Inmiddels zijn elf christenen door de overheid in staat van beschuldiging gesteld voor deze gewelddadige actie.

Volgens waarnemers is dit incident in Tzetelton slechts één voorbeeld van religieuze vervolging in de hooglanden van Chiapas in 2002. Begin vorig jaar kwam in de gemeente San Juan Chamula de leiding in handen van caciques.

De afgelopen jaren zijn in de staat Chiapas naar schatting al meer dan 25.000 christenen uit hun dorp en daarmee van hun eigendommen en middelen van bestaan verdreven. Ongeveer honderd kinderen uit Mitziton (gemeente San Christobal de las Casas, in de staat Chiapas) werd de toegang tot de lokale basisschool geweigerd omdat hun ouders zich bij een evangelische gemeente hadden aangesloten.

In de gevangenis Cerro Hueco in de Mexicaanse stad Tuxtla zitten naar verluidt 45 christenen gevangen. Zij worden beschuldigd van medeplichtigheid aan een bloedbad dat op 22 december 1997 het leven kostte aan 45 ongewapende Tzeltal-indianen. De gevangenen lijken het slachtoffer geworden te zijn van de politieke strijd in het gebied.

Een evangelische gemeente in Mexico-stad komt al maanden in de openlucht samen sinds in april vorig jaar haar kerkgebouw geconfisqueerd werd door een groep die zichzelf ”The National Center of Organization in Urban en Social Re-enginering” noemt. Op de deur van het kerkgebouw staat nu te lezen: „Dit is een katholiek huis. Wij accepteren geen protestantse propaganda.” Gemeenteleden hebben onmiddellijk na de confiscatie hun beklag gedaan bij de autoriteiten. Tot op heden heeft de overheid nog geen enkele poging ondernomen om het probleem op te lossen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer