Binnenland
„Laten we wens Cohen vervullen”

CDA-lijsttrekker Balkenende wil de wens van burgemeester Cohen graag in vervulling laten gaan. De LPF heeft de afgelopen maanden niet al te veel werk verzet in de Tweede Kamer. De ChristenUnie wil scholieren meer laten vegen. Zondag was de partij toch weer op televisie.

Cohen
De Amsterdamse burgemeester Cohen was maandagavond de gebeten hond op de afsluitende CDA-campagnebijeenkomst in Rotterdam. Dat Cohen als PvdA-kandidaat voor het premierschap niet in discussie wil met de lijsttrekkers van andere partijen, vindt CDA-voorman Balkenende beneden de maat. Het excuus dat Cohen nog een stad te besturen heeft, gaat volgens Balkenende niet op. „Ik moet in mijn verantwoordelijkheid een land runnen, maar ik heb wel zes debatten met PvdA-lijsttrekker Bos gevoerd.”

Desalniettemin gaf Cohen maandag een interview aan Het Parool, zo deelde Balkenende mee. „En wat lees ik daar? Cohen blijft liever burgemeester in Amsterdam. Laten wij er aanstaande woensdag met z’n allen voor zorgen dat die wens van Job Cohen in vervulling gaat”, zo besloot Balkenende zijn toespraak.

LPF
LPF-lijsttrekker Herben beroemt zich erop dat er in de partij en in de fractie na de val van het kabinet, op 16 oktober, geen ruzie meer is gemaakt. Maar van het handwerk in de Tweede Kamer zelf blijkt de fractie niet veel te bakken, zo blijkt uit een onderzoekje van NRC Handelsblad. Lang niet alle LPF’ers hebben het woord gevoerd. Sommigen maakten zich er met een zeer korte inbreng van af.

LPF-kamerleden waren ook extreem vaak afwezig en sommigen verbleven met zeer grote regelmaat in het buitenland. Het aantal moties en schriftelijke vragen dat door LPF-kamerleden is ingediend, ligt beduidend lager dan het gemiddelde.

Maar het was niet allemaal pulp. Voor de kamerleden Palm, Schonewille, Eerdmans en Van den Brink maken diverse kamerleden een uitzondering. Met hen kon goed een inhoudelijk debat worden gevoerd.

Lijsttrekker Herben blijft optimistisch: „We hebben dit keer een fantastische ploeg.”

Jonge bezems
De ChristenUnie heeft een variant bedacht op het gezegde: Nieuwe bezems vegen schoon. Dat is geworden: Jonge bezems vegen schoon. Onder dit motto wil de partij dat scholieren hun buurt schoon gaan maken.

„Laat de gemeenten de scholen belonen met een budget voor leuke dingen”, opperde lijsttrekker Rouvoet maandag tijdens een bezoek aan het Gomarus College in Groningen. De ChristenUnie wil dat scholen zich verplichten om één keer per week met de bezem door de wijk te gaan.

Op die manier zouden basisscholen ten minste 2500 euro per jaar opstrijken. Voor middelbare scholen zou dat bedrag kunnen oplopen tot 10.000 euro. In het basisonderwijs zouden alleen de oudste leerlingen kunnen worden ingezet. De ChristenUnie heeft becijferd dat de kosten van het project voor een middelgrote stad ongeveer evenveel bedragen als de salariskosten van twee tot vier ambtenaren.

CU en zondag
Wat? Was de ChristenUnie afgelopen zondag nu toch op tv, ondanks uitspraken van de campagneleiding dat zij erin geslaagd was dit te verhinderen? In het KRO-programma Kruispunt zette lijsttrekker Rouvoet op de rustdag uiteen wat het geloof voor hem betekent bij zijn functioneren in de politiek.

Dit keer was het echter geen foutje, legt een woordvoerder van de fractie uit. „RPF en GPV hebben altijd op het standpunt gestaan: niet meewerken aan programma’s die op zondag worden uitgezonden, tenzij -en dat is de enige uitzondering- die programma’s een uitgesproken verkondigend karakter hebben. Dat is bij Kruispunt, een puur kerkelijk programma, dat onder verantwoordelijkheid valt van de RKK, duidelijk het geval.”

Daarbij ging het om een uitzending die van tevoren was opgenomen, aldus de woordvoerder. „Als er op zondag opnames gemaakt hadden moeten worden, hadden we niet meegedaan, zelfs niet in een verkondigend programma.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer