Binnenland
Boeren stemmen massaal CDA

De boeren gaan massaal op Balkenende stemmen. PvdA-lijsttrekker Bos wordt vooral gekozen vanwege zijn aantrekkingskracht op dames. Homo’s kiezen voor D66, maar ook Zalm lonkt naar deze groep. De ChristenUnie wil Israël te vriend houden.

Redactie politiek

Boeren
De Nederlandse boeren en tuinders gaan massaal op het CDA stemmen. Uit een onderzoek van het vakblad Oogst blijkt dat 70 procent kiest voor de partij van Balkenende. Omgerekend in zetels zou het CDA een absolute meerderheid van zo’n 105 zetels krijgen.

Na het CDA komt er eerst een hele poos niets en daarna volgt de VVD, met 12 procent, de SGP met 7 procent, de LPF met 5 procent en de ChristenUnie met 2 procent. De PvdA haalt niet eens 1 procent binnen.

De bewindslieden die de afgelopen maanden het ministerie van LNV leidden, hebben het beter gedaan dan hun voorgangers, vinden de boeren. Minister Veerman, die lid is van het CDA, krijgt een 7,3. Zijn voorgangers Brinkhorst en Van Aartsen kregen dikke onvoldoendes: respectievelijk 3,3 en 4,7.

Bijna driekwart van de boeren wil dat Veerman terugkomt als landbouwminister in het nieuwe kabinet; 2 procent van de boeren vindt dat het LPF-kamerlid Wien van den Brink de scepter moet zwaaien op Landbouw.

Lekker ding
Boeren letten blijkbaar op andere dingen bij het bepalen van hun stemkeuze dan de inwoners van Amsterdam. PvdA-lijsttrekker Bos was vrijdag op werkbezoek in Amsterdam. Daar ging het vooral om het uiterlijk van de sociaal-democratische voorman. Vrouwen blijken grote bewondering voor hem te hebben.

Een passerende dame roept: „Lieve schat, je bent zo mooi” en vraagt om een handtekening. Een vrouw van boutique Wild Romance roept in de deuropening: „Wouter! Hé, lekker ding!” Bos stapt er nog op af ook en zoent zijn fan. Tientallen camera’s klikken.

Witte meisjes krijgen blosjes, zwarte meisjes gillen spontaan en Marokkaanse meisjes beginnen te giechelen als Bos langskomt.

Homo’s
D66 is onder homoseksuele mannen en lesbische vrouwen populair. Ruim 23 procent van hen zal volgende week op D66 stemmen. Dat blijkt uit een peiling die in het jongste nummer van de Gay Krant is gepubliceerd. Na D66 volgen PvdA en VVD met 20 en 18 procent. Het CDA krijgt 5 procent van de stemmen en de kleine christelijke partijen 1,2 procent.

VVD-lijsttrekker Zalm doet in het hetzelfde nummer van de krant een verwoede poging om zijn aandeel op te krikken. Hij legt uit dat religie geen vrijbrief mag zijn voor discriminatie. Hij suggereert dat mensen die te hard willen rijden, voor dat doel maar een kerk op moeten oprichten, want de VVD’er vindt dat er met het beroep op godsdienstvrijheid te veel dingen die in zijn ogen fout zijn, ten onrechte niet worden veroordeeld.

Zalm vindt verder dat homo’s ook buitenlandse kinderen moeten kunnen adopteren. Nu mogen ze alleen binnenlandse aannemen. De VVD-lijsttrekker onthult dat hij persoonlijk een vriendenstel in ’de echt’ heeft verbonden. Na een bezoek aan de homogemeenschap in Amsterdam heeft Zalm zo’n medelijden gekregen met homo’s van allochtone afkomst, dat hij stelletjes uit deze groep ook graag via een zogenaamd homohuwelijk aan elkaar wil verbinden. „Dat een oud-minister en een huidige partijleider zo’n huwelijk voltrekt, is voor die gemeenschap toch een signaal.”

Israël
Een delegatie van de ChristenUnie maakt na de verkiezingen een vriendschapsreis naar Israël. Aanleiding voor de reis vormen de oplopende spanning in het Midden-Oosten en het voortslepende conflict tussen Israël en de Palestijnen. „Ik moet me nu baseren op de berichtgeving in de Nederlandse kranten. Dat is onvoldoende. Ik wil de informatie uit de eerste hand hebben”, aldus lijsttrekker Rouvoet. De reis staat niet los van de uitspraken van Gretta Duisenberg over Israël: „Mevrouw Duisenberg heeft het aanzien van Nederland ernstige schade toegebracht, maar zij sprak niet namens mij. Ik schaam mij voor haar uitspraken en wil de Israëlische regering laten weten dat er in Nederland een heleboel vrienden van Israël wonen.”

Een woordvoerder voegde eraan toe dat deze aankondiging niets met de verkiezingen te maken heeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer