Binnenland
ChristenUnie niet welkom in Papendrecht

Terwijl CDA en PvdA zich in de peilingen steeds meer in een nek-aan-nekrace lijken te bevinden, probeert Balkenende zichzelf te blijven en lanceren de andere partijen onverstoorbaar hun plannetjes.

Redactie politiek
…sjouwen met stembussen… - Foto ANP
…sjouwen met stembussen… - Foto ANP

Meewiegen
Het CDA heeft tijdens de grote verkiezingsavonden tussen toespraken en tafelgesprekken als ontspanning altijd een stukje cultuur of wat daarvoor moet doorgaan. De ene keer is het meer geslaagd dan de andere keer. Gisteravond in Deventer kwam de achtkoppige zanggroep ”Leedvermaak” opdraven om de christendemocraten te vermaken.

Een echte cultuurbarbaar is lijsttrekker Balkenende niet, maar van goedkope ontspanning moet hij blijkbaar niets hebben. Terwijl vele CDA’ers de liederen die de zanggroep ten gehore bracht, indronken als bier, zat Balkenende onverstoorbaar voor zich uit te kijken of geanimeerd te praten met partijvoorzitter Van Bijsterveld, die naast hem zat.

Als laatste vers van het eerste blokje ontspanning zong Leedvermaak de evergreen ”Daar in dat kleine café aan de haven”. De leider van de groep vroeg de aanwezigen om elkaar in de arm te nemen en naar links en rechts mee te wiegen op de maat van de muziek.

Dat laatste lukte niet, maar velen zaten wel met hun armen in de lucht enthousiast mee te wiegen en mee te klappen. Van de voorste rij bobo’s liet met name minister De Geus van Sociale Zaken zich niet onbetuigd. Maar Balkenende bleef als de spreekwoordelijke oorwurm voor zich uitkijken. Blijft Bos zichzelf door zich niet te kandideren als premier, ook ik blijf mezelf en wel door me premierwaardig te gedragen, zal Balkenende gedacht hebben.

Spijbelcontroleurs
In de peilingen ontwikkelt zich steeds meer een nek-aan-nekrace tussen PvdA-lijsttrekker Bos en CDA-leider Balkenende. Als dat doorzet, kost het andere partijen ongetwijfeld zetels. Verwoed proberen zij hun eigen lijn vast te houden en droppen ze links en rechts plannetjes.

Zo wil GroenLinks-lijsttrekker Halsema 350 spijbelcontroleurs inzetten om te voorkomen dat vmbo-leerlingen de schoolbanken vroegtijdig verlaten. De spijbelcontroleurs moeten vooral intensieve contacten onderhouden met de jongeren zelf en hun ouders, de school en de jeugdhulpverlening.

Ongeveer 18.000 jongeren verlaten per jaar de school zonder diploma. Zo’n 15.000 leerlingen van die groep komen van het vmbo, zo rekende Halsema woensdag in het tv-programma 2Vandaag voor. Deze jongeren, vaak zestien- en zeventienjarigen, vervallen dan vervolgens vaak in de criminaliteit. Spijbelcontroleurs moeten ervoor zorgen dat het niet zover komt.

De spijbelcontroleurs werken wat Halsema betreft naast de gemeentelijke leerplichtambtenaren. GroenLinks trekt ongeveer 20 miljoen euro uit voor de plannen.

Inburgeren
Ook VVD-lijsttrekker Zalm probeert de schijnwerpers van media en kiezers op zichzelf gericht te houden. In een interview in het Algemeen Dagblad stelt hij dat allochtonen voortaan een bedrag van 3000 euro per persoon moeten krijgen, waarmee ze vervolgens hun inburgeringscursus moeten gaan inkopen bij wie ze maar willen. Ze kunnen het bedrag terugkrijgen als ze slagen voor het examen. „Wij willen mensen een prikkel geven om zelf Nederlands te leren en hen laten zien dat het primair hun eigen verantwoordelijkheid is.”

In hetzelfde vraaggesprek zegt Zalm dat het maar eens uit moet zijn met het geven van overheidssubsidies aan belangenorganisaties als Milieudefensie en Natuur en Milieu. „Er zitten clubs bij die meer geld van de overheid krijgen dan van hun eigen leden. Laat ze zelf hun broek maar ophouden.”

CU niet welkom
Ook de ChristenUnie doet hard haar best om in de campagnetijd haar ideeën aan de man te brengen. Daarbij maakte een delegatie van de partij woensdag iets merkwaardigs mee. Om principiële redenen werden de kamerkandidaten Van Dijke en Stellingwerf woensdag niet ontvangen door het college van burgemeester en wethouders van Papendrecht.

De CU-delegatie had graag een gesprek gehad met het gemeentebestuur over het nieuwbouwproject winkelcentrum ”De Meent”. Niet mogelijk, stelde het college van B en W beslist. Zo’n gesprek zou alleen maar bedoeld zijn om stemmen te winnen, aldus het college.

Op een persconferentie in Sliedrecht toonde Van Dijke zich woensdag verbolgen over de gang van zaken. „In mijn hele politieke loopbaan is dit nog nooit voorgekomen.” Hij wees erop dat het heel gebruikelijk is dat in campagnetijd delegaties van partijen met gemeentebesturen spreken. „Dat hebben we in andere Drechtsteden ook gedaan. In de campagne van 1994 en van 1998 was het niet anders.”

Volgens hem kan dit muisje nog wel eens een staartje krijgen. „Ik hoop dat de gemeenteraad met dit besluit van het college geen genoegen zal nemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer