Binnenland
Wanhopig op zoek naar aandacht

Emile Ratelband, Winnie de Jong en Haitske van der Linden zijn wanhopig op zoek naar aandacht.

Redactie politiek

Aandacht (I)

Een groot aantal lijsttrekkers van nieuwe politieke partijen is deze dagen wanhopig op zoek naar aandacht van de landelijke media. Een voorbeeld is de goeroe van het positieve denken Emile Ratelband (lijst Ratelband.nl), die al zijn goeroe-ervaring nodig heeft om een beetje zonnig te blijven campagnevoeren. Want aandacht krijgt hij nauwelijks en aanhang al helemaal niet.

Dinsdag besloot Ratelband in Rotterdam een nieuwe start te maken. In de stad van Fortuyn probeerde hij zich op te werpen als diens ware opvolger. Een foto van Ratelband werd naast die van Fortuyn in een café opgehangen. Bloemen ter nagedachtenis aan Pim werden neergelegd bij het beeld van Erasmus. Ten slotte werd de Parkkade omgedoopt in Pim Fortuyn-kade, want het is volgens Ratelband een schande dat er nog geen straat naar Fortuyn is vernoemd.

En ondertussen maar hopen dat het opviel. „Niemand krijgt de kans om me te leren kennen”, klaagde de lijsttrekker. „Op tv zijn het altijd maar die vier of zes lijsttrekkers. En van mij denken ze: eens een idioot, altijd een idioot.”

Aandacht (II)

Ook de 22-jarige lijsttrekker van Leefbaar Nederland, Haitske van de Linde, heeft het er moeilijk mee. Dag aan dag is ze op campagne om tenminste nog één van de twee kamerzetels te redden. Ze bezoekt veemarkten, rijdt in huifkarren, kookt spruitjes… maar wat ze ook doet, aandacht van serieuze media is er nauwelijks.

Dat probleem besloot Van de Linde deze week maar eens openlijk aan de orde te stellen. In een open brief aan de redacties beklaagt ze zich en nodigt ze journalisten hartelijk uit voor een interview. Al heeft dat iets van bedelen, het is in elk geval eerlijker dan de strategie die haar halfbroer Kay, bekend campagnestrateeg uit de Amerikaanse school, haar aanraadde: schop zo hard mogelijk om je heen, dan komt die aandacht vanzelf.

Haitske wil de politiek echter fatsoenlijk bedrijven. Ze betreurt het dat haar voorganger, kamerlid Teeven, daar binnen Leefbaar Nederland geen ruimte meer voor zag. Dinsdag werd bekend dat Teeven terugkeert naar het openbaar ministerie, waar hij voor zijn politieke avontuur ook werkzaam was.

Aandacht (III)

Haitske doet het netjes, maar Winny is inmiddels zo wanhopig dat ze zich vergaand vernedert voor een beetje aandacht. Dit kamerlid van de naar haarzelf genoemde omstreden LPF-afscheiding Groep De Jong en lijsttrekker van de Conservatieven.nl geeft zich letterlijk bloot in de jongste editie van de Panorama. Al op de omslag is ze te zien in wat het blad zelf noemt „een stoeipakje.”

„Zo’n sexy reportage van een lijsttrekker is volgens mij nog nooit gemaakt”, zegt ze er zelf over, „dus zal ik er wel veel aandacht mee trekken. Ze denken dat ik gek ben, maar op 22 januari ga ik ze allemaal afmaken. Deze reportage zal toch wel een paar zeteltjes opleveren?”

Vindt haar levenspartner André Wisselink, de nummer 11 van Conservatieven.nl, dit zomaar goed? Jawel hoor. „Wij vonden dat het door de beugel kon. Het ziet er zeer smaakvol uit. De mensen zien de mooiste lijsttrekker van Nederland. Wie volgt?”

Overigens veroorzaakte het blad Playboy in de jaren tachtig ook al eens opschudding door schaars geklede fractiemedewerkers van de VVD in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer te fotograferen.

Zondag II

De ChristenUnie voert geen campagne op zondag, zo meldden we dinsdag in deze rubriek. Dat er vorige week via de radio toch een reclamespotje was uitgezonden, behoorde tot de categorie bedrijfsongevallen. Ook dat stond dinsdag met zoveel woorden in de krant.

Afgelopen zondag stond de ChristenUnie ingedeeld voor de zendtijd van politieke partijen via televisie. Via het Nederlands Dagblad meldde Marco Boers, lid van het campagneteam, dat hij het bewuste spotje terug had getrokken. Ook dat is doorgegeven via deze kolommen.

Maar dat blijkt niet het gehele verhaal te zijn. Het spotje werd afgelopen zondag namelijk wél uitgezonden. Hoe zit dat nu? Marco Boers was woensdagmorgen niet bereikbaar, maar de voorlichter van de fractie, Nico Schipper, wel. „We hebben aan de zendercoördinator doorgegeven dat wij geen gebruik wilden maken van de zendtijd op zondag, maar hij heeft zich daar niets van aangetrokken. Daar nemen we geen genoegen mee. We zullen er werk van maken”, aldus Schipper.

Wordt dus vervolgd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer