Binnenland
Ratelband gaat toch niet emigreren

Ratelband gaat niet emigreren, minister Remkes wil drie gedetineerden in één cel plaatsen, PvdA-leider Bos wint alweer een debat, de ChristenUnie adverteert niet meer op zondag en de SGP wordt de grootste…

Redactie politiek

Wijsheid
Emile Ratelband, lijsttrekker van Ratelband.nl, emigreert niet naar Australië of Fiji, mocht hij geen zetels winnen bij de Tweede-Kamerverkiezingen. Hij had dat eerder beloofd, maar komt daar nu dus op terug. Ratelband vindt niet dat hij kiezersbedrog pleegt. „Het enige zekere in het leven is verandering”, stelt hij. „Mijn partners hebben me gezegd dat ik moet blijven. Het is wijsheid om terug te komen op eerdere besluiten. Ik ben zo eerlijk het nu te zeggen”, vertelde Ratelband maandagavond in Groningen, waar hij sprak op een drukbezochte bijeenkomst van de Studenten Organisatie Groningen (SOG).

Cellen
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken liet maandag tijdens een werkbezoek in Amsterdam weten dat hij drie gevangenen in een cel wil stoppen als oplossing voor het cellentekort. Hij ziet zelfs liever drie mensen in een cel dan twee. „De intermenselijke relatie zorgt voor een subtiel evenwicht. Er is wat minder spanning. Het is wat gezelliger.” Volgens Remkes gaat het om veelplegers of draaideurcriminelen, mensen die tot korte celstraffen worden veroordeeld. Overigens wil VVD-lijsttrekker Zalm nog wel een stap verder gaan, zo reageerde hij maandagavond voor de SBS-televisie. „Vier in één cel is ook best, als veelplegers maar niet meer vrij rondlopen.” De Amsterdamse politiecommissaris J. Kuiper zei begin dit jaar dat door een tekort aan cellen in Amsterdam een groep van 3000 tot 4000 veelplegers vrij rondloopt, vaak verslaafd en herhaaldelijk de stad onveiliger makend.

Winnaar
PvdA-leider Wouter Bos was de winnaar van het debat van het Radio 1 Journaal van afgelopen zondag. Dat vindt althans 30 procent van de 1500 mensen die voor het SBS6 programma Stem van Nederland zijn ondervraagd. Overigens vond 31 procent dat er geen winnaar was. Bos werd ook al tot winnaar uitgeroepen van het eerste debat bij RTL4. Na Bos deed CDA-lijsttrekker Balkenende het het beste. Hij haalde een score van 11 procent. Zalm (VVD) haalde 8 procent, evenals Herben (LPF). SP-leider Marijnissen (6 procent) en GroenLinks-lijsttrekker Halsema (5 procent) waren het minst overtuigend. Overigens kozen de organisatoren van het debat er juist voor geen winnaar aan te wijzen.

Zondag
De ChristenUnie voert geen campagne op zondag. Vorige week leek het daar nog op, want op de rustdag was via de radio een verkiezingsspotje van de partij te horen. Toen reageerde een woordvoerder van de ChristenUnie met uitleg: de opgenomen spotjes werden door het Commissariaat voor de Media verdeeld en daar heb je verder niets meer over te zeggen. Naar nu blijkt valt er wel iets aan te doen, en doet de ChristenUnie dat inmiddels ook. Afgelopen zondag stond er namelijk een CU-spotje in de televisieprogrammering, maar nu greep het campagneteam in en trok het terug. „Onmiddellijk hebben wij dit spotje ingetrokken en de zendercoördinator laten weten dat de ChristenUnie niet op zondag wil uitzenden”, aldus Marco Boers, lid van het campagneteam, dinsdag in een ingezonden brief in het Nederlands Dagblad.

Peiling
Peilen is in de mode en dus deed het RD ook een poging. Via onze website stelden we de langskomende surfers de vraag op welke partij zij gaan stemmen. Stop de persen: de SGP komt met 58,4 procent van 1401 ’stemmen’ als grootste uit de bus. Om te beginnen moet lijsttrekker Van der Vlies dus een uitnodiging krijgen voor alle grote debatten, en het is nog maar zeer de vraag wat kleintjes zoals GroenLinks en de LPF bij hem aan tafel te zoeken hebben. Op de RD-website scoort de ChristenUnie overigens 18,5 procent en het CDA 11,5 procent. Verrassend is dat de SP nog 2,1 procent scoorde. In de NIPO-peiling die deze krant onlangs publiceerde kwam de SP onder traditionele SGP-kiezers ook al op 3 procent. Toen gingen we er nog van uit dat er sprake moest zijn van enige naamsverwarring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer