Politiek
SGP-vrouw stuit op meer verzet

Een meerderheid van de SGP-jongeren is voor een vrouwelijk SGP-Kamerlid, maar het percentage dat zich daartegen verzet, groeit.

Redactie politiek
SGP-leider Van der Vlies deelt, april vorig jaar, samen met de SGP-jongeren sinaasappels uit ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan. Foto ANP
SGP-leider Van der Vlies deelt, april vorig jaar, samen met de SGP-jongeren sinaasappels uit ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan. Foto ANP
Dat blijkt uit een enquête die de SGP-jongeren hebben gehouden onder ruim 800 personen uit hun achterban. De resultaten staan in het jubileumboek ”Bruggenbouwers, 75 jaar SGP-jongeren”, dat zaterdag in Rotterdam wordt gepresenteerd.

Bijna 43 procent van de SGP-jongeren is tegen een vrouwelijk SGP-Kamerlid. Vijf jaar geleden, toen een vergelijkbare enquête werd gehouden, was 29 procent tegen. Het percentage jonge SGP-stemmers dat zich expliciet uitspreekt voor een vrouwelijk Kamerlid is gedaald van ruim 57 procent naar ruim 51 procent.

De rechts-populistische politicus Wilders mag zich in grote belangstelling verheugen onder de SGP-jongeren. Dertig procent van hen vindt dat Wilders opkomt voor de christelijke cultuur in Nederland en 16 procent steunt de islamstandpunten van Wilders. Van alle jongeren die zijn ondervraagd, zou een kleine 4 procent op hem stemmen.

Ds. W. Visscher, predikant van de gereformeerde gemeente te Amersfoort, plaatst in het jubileumboek kritische kanttekeningen bij de populariteit van Wilders. „Veel christelijks” is er in zijn taalgebruik niet te ontdekken. Dat de partij ook dierenrechten in de Grondwet wil opnemen, kan de predikant niet goed plaatsen. Dat Wilders in een EO-programma niet wilde ophouden met vloeken, noemt ds. Visscher „onthullend.” „Ik denk dat dat genoeg zegt over de christelijke inhoud van deze volksvertegenwoordiger”, aldus de Amersfoortse predikant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer