Binnenland

OM moet Wilders alsnog vervolgen

Het openbaar ministerie (OM) moet Wilders toch vervolgen voor anti–islamitische uitspraken die hij de afgelopen jaren heeft gedaan. Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Redactie digitaal
21 January 2009 12:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:08Leestijd 3 minuten
Wilders gaat toch vervolgd worden door het openbaar ministerie. Foto ANP
Wilders gaat toch vervolgd worden door het openbaar ministerie. Foto ANP

Eerder had het OM aangegeven niks strafbaars te zien in Wilders’ uitspraken in de Volkskrant, in een column en in de film Fitna. Diverse personen en organisaties hadden aangifte gedaan tegen de PVV–politicus wegens discriminatie en aanzetten tot haat. Zij klaagden bij het hof over het besluit van justitie Wilders niet te vervolgen.Het OM in Amsterdam respecteert de beslissing van het gerechtshof. Dat zei een woordvoerster. „Wij hebben kennisgenomen van het besluit. Dat respecteren wij uiteraard. Wij gaan dat oppakken.” De zegsvrouw kon nog niet zeggen wanneer justitie Wilders gaat vervolgen.

PVV–leider Geert Wilders zegt totaal verrast te zijn door het besluit. „Dit is een hele zwarte dag voor mij en voor de vrijheid van meningsuiting. Ik ben er door aangeslagen. Ik had het absoluut niet verwacht”, zei hij woensdag in een eerste reactie. Wilders is er nog altijd van overtuigd dat hij met zijn uitspraken binnen de wet is gebleven en verwacht daarom dat er uiteindelijk niets anders dan vrijspraak volgt.

Rene Danen, voorzitter van antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur, vindt dat vervolging eindelijk gerechtigheid betekent. „We zijn enorm blij”, zei Danen „Dit geeft aan dat het Nederlandse recht ook geldt voor die een miljoen moslims in Nederland, dat ook zij daardoor worden beschermd.”

„Helaas durfde het OM deze politiek gevoelige beslissing niet te nemen. De rechter volgt de wet die in Nederland geldt.” De uitspraak van het gerechtshof gaat over uitspraken in de Volkskrant, in een column en in de film Fitna. Nederland Bekent Kleur verzamelde 96 andere uitspraken en deed ook daartegen aangifte. „Het kan eigenlijk niet anders dan dat Wilders ook voor deze uitspraken voor de rechter moet komen.”

Ook personen die zich bij het gerechtshof in Amsterdam hadden beklaagd over het uitblijven van vervolging van Geert Wilders, zijn blij met de beslissing van het hof.

Advocaat Gerard Spong zei het goed te vinden dat het hof een „duidelijke grens” heeft gesteld aan het recht op de vrijheid van meningsuiting. „Wilders heeft met zijn uitspraken duizenden en duizenden mensen in het diepst van hun ziel gekwetst”, aldus de advocaat.

Advocate Els Lucas uit Lelystad zei „opgetogen” te zijn. „Het is goed dat het hof de weg naar de gewone rechter heeft geopend en dat er een signaal wordt gegeven dat er wel veel mag, maar niet alles.”

In totaal beklaagden acht partijen zich over de beslissing van het openbaar ministerie om Wilders niet te vervolgen.

Ook Nasr Joenmman, bestuurslid van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), vindt de vervolging „een heel goede zaak.” Zo kan duidelijk worden of mensen ongestraft „voor moslims beledigende” uitlatingen kunnen doen. Joemman verwacht dat de vervolging van het Kamerlid de gemoederen binnen de moslimgemeenschap over Wilders’ uitlatingen tot bedaren zal brengen. Hij onderstreept dat de moskeeorganisaties die in het CMO samenwerken, willen bijdragen aan het debat over de islam, maar de gesprekspartners moeten elkaar dan wel respecteren.

Niet het CMO zelf, maar wel een aantal lidorganisaties hadden bij het gerechtshof op vervolging van de PVV–leider aangedrongen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer