Buitenland
Gillende sirenes in Obama's Washington

Met gillende sirenes racen twee witte politieauto’s door de straten van Washington. Ze worden gevolgd door een felrode brandweerauto. Voetgangers haasten zich naar de overkant van de weg, waar een agent het verkeer regelt. Washington, een dag voordat ”making history” begint.

Gerben de Gier en Jiddo Doornenbal
Het Witte Huis bij avondlicht, gisteravond, - Foto EPA
Het Witte Huis bij avondlicht, gisteravond, - Foto EPA
In de brede straten van de Amerikaanse hoofdstad is het een drukte van belang. Alles staat in het teken van Obama. Op de inaugurele route waar hij langskomt, staan de tribunes al klaar. Dranghekken worden op grote vrachtwagens aangevoerd.

Af en toe klinkt luid getoeter van een auto die erdoor wil. Voetgangers haasten zich. Op elke straathoek staan verkopers die hun buttons, petten, truien en posters aan de man proberen te brengen. Langs monumenten en gebouwen staan kartonnen Obama’s die ertoe uitnodigen samen op de foto te gaan.

Bij de metrostations is de mensenmassa soms amper te overzien. Uit veiligheidsoverwegingen wordt streng gecontroleerd en zijn soms delen van het station afgesloten. Rijen van honderden mobiele toiletten moeten in een behoefte voorzien.

Verderop, wat buiten het centrum, zijn de staten bijna verlaten. Af en toe rijdt er een auto voorbij en steekt er een voetganger over. Een zwerver ligt opgerold in een deken in de portiek van een groot gebouw, op een warm rooster. Of er voor hem iets zal veranderen na vanavond?

Met grote letters prijkt op een kantoorgebouw een spandoek met de tekst: ”Vote Obama and Biden ”08”.

Gerben de Gier en Jiddo Doornenbal zijn voor de jongerenwebsite Yord in Washington en volgen daar Obama op de voet.
Zie yord.nl voor foto’s en hun weblog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer