Buitenland
”Yeah, amen, amen”

”Now is the Time!” Twee rijen handklappende negers lopen al swingend stapje voor stapje door de ouderwetse kerkbanken naar voren. Voor in de kerk staan een paar rijen stoelen, een drumstel, trommels en een piano. Achteraan de stoet loopt de voorganger -de minister heet dat in Amerika- met een kleurrijk kleed omgeslagen. Bij het podium aangekomen gaat het koor pas goed van start en vanuit de kerkbanken wordt het lied beantwoord met ”Yeah, amen, amen!”

Gerben de Gier en Jiddo Doornenbal uit Gouda naar de kerk in de VS foto RD
Gerben de Gier en Jiddo Doornenbal uit Gouda naar de kerk in de VS foto RD
Een typische kerkdienst in de zwarte wijk van Washington, de hoofdstad van de Verenigde Staten van Amerika. In elke straat een kerk, hier in deze wijk. Typisch aan de bezoekers: meer dan 90 procent is gekleurd en het aantal bedraagt slechts enkele tientallen mensen, met het koor inbegrepen.

Te midden van al deze mensen bevinden zich Gerben de Gier en Jiddo Doornenbal uit Gouda, om van deze kerkdienst in Washington verslag te doen voor Yord. Op zondagmoren gingen ze samen met Jan Reijnoudt, journalist van het Reformatorisch Dagblad, een kerkdienst in de Lincoln-kerk bijwonen.

Gerben: ”Het is een compleet nieuwe ervaring, want het gaat er daar totaal anders aan toe dan bij ons thuis. De liederen die worden gezongen, de manier waarop, de indeling van de dienst en de persoonlijke aandacht die er is. Zo was er een moment waarop iedereen met elkaar kennis kon maken. Er werd gevraagd of gasten wilden opstaan om zich voor te stellen en te vertellen waar ze vandaan kwamen. Nederland? Amsterdam, dat kenden ze wel!”

Jiddo zegt: ”Het was wel leuk, alleen ze mochten de luidsprekers wel iets lager zetten; soms was het koor iets te enthousiast…”

Binnenkort meer nieuws over Gerben en Jiddo vanuit Washington, want maandag is het hier ”Martin-Luther-King-Day.” En dinsdag…!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer