Buitenland
Ban roept Israël op tot eenzijdig bestand

CARIO/GAZA–STAD (AP) – VN–chef Ban Ki–moon heeft Israël vrijdag opgeroepen tot een eenzijdig bestand in de strijd tegen Hamas in de Gazastrook. Ban deed zijn oproep in Ramallah op de Westoever. In Ramallah zetelt de regering van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, een fel tegenstander van Hamas.

Een Palestijns huis in de Gazastrook wordt opgeblazen door het Israelische leger. Foto EPA
Een Palestijns huis in de Gazastrook wordt opgeblazen door het Israelische leger. Foto EPA
De Israëlische regering verwierp Bans oproep. „Ik denk niet dat er een logische verwachting bij de internationale gemeenschap is dat Israël unilateraal het vuren staakt terwijl Hamas gewoon onze steden blijft bestoken en probeert onze mensen te vermoorden”, zei regeringswoordvoerder Mark Regev.

In Doha, waar een top van Arabische leiders gaande is, liet de politiek leider van Hamas, Khaled Mashaal, weten dat Hamas de Israëlische voorwaarden voor een bestand niet accepteert. Mashaal herhaalde de eis dat Israël allereerst zijn blokkade van de Gazastrook opheft. Dan pas is Hamas bereid te overwegen de raketaanvallen op de joodse staat te staken.

Vanuit Cairo werd bericht dat een staakt–het–vuren wel mogelijk lijkt. Een welingelichte bron sprak van „bemoedigende tekenen” dat een doorbraak in de onderhandelingen op komst is. De Israëlische onderhandelaar Amos Gilad voerde donderdag uitvoerig overleg in Caro en vloog ook vrijdag naar de Egyptische hoofdstad om de besprekingen voort te zetten. Israëls minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni vertrok donderdagavond naar Washington om daar overleg te voeren.

De onderhandelingen draaien om het Egyptische voorstel voor een staakt–het–vuren. Israël zou zijn offensief moeten staken en alle grensovergangen in Gaza moeten openstellen. Livni en haar Amerikaanse collega Condoleezza Rice hebben afgesproken om vrijdag, op de laatste werkdag van de regering–Bush, een speciaal akkoord te tekenen. Volgens dat akkoord belooft de VS zich extra in te zetten voor voorkoming van wapensmokkel naar Gaza via Egypte. De belofte zou een stimulans moeten zijn voor Israël om tot een staakt–het–vuren te komen. Het akkoord vergt volgens diplomaten verdergaande samenwerking tussen Israëlische en Amerikaanse inlichtingendiensten en ondersteuning van de VS bij de grensbewaking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer