Buitenland
Bestand in Gaza lijkt ophanden

JERUZALEM – Op de elfde dag van het Israëlische offensief tegen het radicaalislamitische Hamasregime in de Gazastrook kwamen dinsdag de eerste eerste voorzichtig optimistische geluiden uit het Midden Oosten. Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy is een wapenstilstand „niet ver” verwijderd.

Buitelandredactie
Israelische soldaten verplaatsen zich in de Gazastrook. Foto EPA
Israelische soldaten verplaatsen zich in de Gazastrook. Foto EPA
Sarkozy probeert tijdens zijn rondreis door het Midden Oosten een staakt het vuren te bereiken. „Ik ben ervan overtuigd dat er oplossingen zijn”, aldus het staatshoofd tijdens een bezoek aan Zuid Libanon. Hij kondigde aan opnieuw te gaan praten met de Egyptische president Hosni Mubarak, die vorig jaar een bestand tussen Israël en Hamas wist te bereiken.

Ook internationaal Midden Oostenbemiddelaar en voormalig Brits premier Tony Blair ziet kansen. Hij benadrukte dat een snelle wapenstilstand mogelijk is als de tunnels voor wapen en geldsmokkel van Egypte naar de Gazastrook worden afgesloten. Anders houdt Blair rekening met een langdurige campagne van Israël.

De belangrijkste bondgenoot van Israël, de Verenigde Staten, verhoogde de inspanningen om tot een bestand te komen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, plande gesprekken met delegaties van Arabische landen en de Palestijnse president Mahmud Abbas om een staakt het vuren te bewerkstelligen.

De Israëlische premier Ehud Olmert beklemtoonde dat Jeruzalem bereid is tot een bestand als het de garantie van de internationale gemeenschap krijgt dat Hamas geen wapens meer naar Palestijns gebied kan smokkelen. Jeruzalem wil op die manier voorkomen dat extremisten nog langer Israëlisch grondgebied met raketten bestoken.

De VS staan achter een voorstel van de Egyptische president Hosni Mubarak tot een onmiddellijk staakt het vuren tussen Palestijnen en Israël in de Gazastrook. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza, Rice dinsdag gezegd tijdens een bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad. „We moeten dringend een staakt het vuren afsluiten dat duurzaam is en echte veiligheid brengt.” Een wapenstilstand die terugkeert naar de situatie van voor het offensief is volgens haar onacceptabel en onhoudbaar.

De Amerikaanse regering wil dat het staakt het vuren aan drie eisen voldoet: geen raketten meer vanuit de Gazastrook op Israël, de grensovergangen naar de Gazastrook moeten worden geopend en het smokkelen via tunnels vanuit Egypte moet afgelopen zijn. Ook de Palestijnse president Mahmud Abbas steunt het plan, zo zei hij tijdens de bijeenkomst. Abbas riep de Veiligheidsraad op in te grijpen. „Beëindig deze volkerenmoord. Laat mijn volk leven en laat mijn volk vrij zijn.” Israël en Hamas bestuderen het voorstel nog.

Israël zegde wel toe woensdag een humanitaire corridor voor de Gazastrook open te stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer