Buitenland
Crisisoverleg over Gazastrook

De Europese Unie is een diplomatieke missie begonnen in de hoop een einde te maken aan de strijd tussen Israël en het radicaalislamitische Hamasregime in de Gazastrook. EU–buitenlandcoördinator Javier Solana verklaarde dat Europa bereid is de grenzen tussen Israël en de Gazastrook te bewaken, als het tot een wapenstilstand komt.

ANP
De Palestijnse president Abbas had maandagmiddag een ontmoeting met de Franse president Sarkozy. Foto EPA
De Palestijnse president Abbas had maandagmiddag een ontmoeting met de Franse president Sarkozy. Foto EPA
Solana en andere leden van de Europese delegatie spraken maandag in Egypte met president Hosni Mubarak. Zij reisden daarna verder naar Israël.

Egypte wist eerder een bestand tussen Hamas en Israël tot stand te brengen. Tot grote ergernis van de Egyptenaren besloten de Palestijnen in de Gazastrook dat akkoord, dat eind vorig jaar afliep, niet te verlengen.

De Hamasbeweging is nu echter ingegaan op een uitnodiging van Egypte voor overleg. Hamas besloot een delegatie naar Egypte te sturen voor de eerste diplomatieke gesprekken sinds het Israëlische offensief in de Gazastrook.

De diplomatieke missie van de Europese Unie in Egypte viel samen met het bezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy aan ambtsgenoot Mubarak. Sarkozy, die een rondreis maakt door de regio, riep eerder al op tot een onmiddellijk staakt–het–vuren.

Ondanks de internationale druk sloot Israël ook maandag een bestand uit. „We vechten tegen terroristen en we sluiten geen overeenkomsten met terroristen", aldus minister Tzipi Livni van Buitenlandse Zaken. „Als Israël het doelwit is, zal Israël wraak nemen".

Livni bleef ook bij de weigering internationale toezichthouders toe te laten tot de Gazastrook: „Ik zie niet hoe dat kan helpen". Livni wil wel hulp van buitenaf om tunnels te doorzoeken en te verzegelen, die door Palestijnen zijn gegraven om uit de Gazastrook te kunnen ontsnappen of om wapens te smokkelen.

De Israëlische strijdkrachten splitsten met hun jongste troepenbewegingen de Gazastrook feitelijk op. Gaza–stad is vrijwel geheel afgegrendeld van de rest van het gebied, aldus de Israëlische minister Ehud Barak van Defensie.

Met de operatie wil Israël de „terroristische infrastructuur" vernietigen en een einde maken aan de Palestijnse raketaanvallen. Zolang de gestelde doelen niet zijn bereikt, gaat de Israëlische actie door, liet Barak doorschemeren.

Israëlische troepen pakten de afgelopen dagen tientallen leden van Hamas op. Een aantal is ondervraagd en overgebracht naar Israël.

Sinds de Israëlische aanvallen 27 december begonnen, zijn volgens schattingen van hulpverleners meer dan vijfhonderd Palestijnen gedood. Alleen al maandag zouden zeker vijftig mensen zijn gedood, onder wie ook burgers.

Om een „humanitaire catastrofe" in de Gazastrook te voorkomen, vragen internationale hulporganisaties om meer en snelle hulp. Aan alles is een tekort, van drinkwater tot lijkendoeken.

De Israëlische krant Haaretz meldde dat Israël bij het begin van het grondoffensief clusterbommen zou hebben ingezet. Dat zijn bommen die uiteenvallen in talrijke kleinere projectielen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer