China rouwt om slachtoffers aardbeving
In China is de officiële periode van drie dagen rouw ingegaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in de provincie Sichuan. Maandag gingen vlaggen halfstok en om 14.28 uur, precies een week na de verwoestende ramp, werd in het hele land drie minuten stilte in acht genomen.
Wel drukten chauffeurs van stilstaande auto’s op hun claxons en klonken er sirenes. Op het immense plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad Peking riep een grote menigte mensen „Lang leve China!" voor het grote portret van de vroegere leider Mao Zedong.
Het is niet eerder voorgekomen dat de Volksrepubliek op deze schaal de slachtoffers van een natuurramp gedenkt. Zo zijn alleen al in de stad Shanghai alle theaterprogramma’s en concerten geschrapt. Bioscopen zijn gesloten tot en met woensdag en ook karaokebars en discotheken moeten op last van de gemeente de deuren sluiten, terwijl restaurants en theehuizen zijn opgeroepen geen achtergrondmuziek te draaien.
Ook Chinese media doen mee aan de driedaagse rouwperiode. Televisieomroepers dragen zwarte kleding. Drie dagen lang onthoudt de tv zich van amusementsprogramma’s en werpt zich volledig op de ramp.
Het officiële dodental door de beving liep maandag op tot meer dan 34.000. Meer dan 200.000 mensen zijn gewond geraakt. De verwoestingen in vooral de provincie Sichuan zijn kolossaal en miljoenen mensen zijn dakloos geworden.
China heeft de wereld daarom maandag gevraagd grote aantallen tenten te sturen om onderdak te kunnen bieden aan de daklozen. „Omdat de aardbeving in Sichuan enorme aantallen woningen heeft vernietigd in een gebied waar het regenseizoen is aangebroken, hebben we dringend tenten nodig", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Chinese regering schatte maandag voorzichtig dat de schade in Sichuan omgerekend al zeker 5,7 miljard euro bedraagt. De totale schade als gevolg van de zware aardbeving in China kan oplopen tot ruim 48 miljard euro, blijkt maandag uit schattingen van Chinese economen.
De industrie is zwaar getroffen, miljoenen huizen zijn verwoest en bruggen, wegen, rails en andere infrastructuur zijn zwaar beschadigd. Daarnaast is in de provincie, een belangrijk agrarisch gebied, zeker 300.000 hectare landbouwgrond vernietigd en zijn 12,5 miljoen stuks vee en pluimvee omgekomen.