Buitenland
Dodencijfer China naar 32.477

Het officiële dodencijfer van de aardbeving in Midden-China is opgelopen tot 32.477. Nog eens 220.109 mensen raakten gewond, maakte het staatspersbureau Xinhua zondag bekend. In de plaats Beichuan werd een man gered die 139 uur onder het puin van een ingestort ziekenhuis had gelegen, maar op veel plaatsen wordt al niet meer naar overlevenden gezocht en worden alleen nog doden geborgen. De Chinese regering heeft gezegd dat het dodental de 50.000 waarschijnlijk zal overstijgen.

Buitenlandredactie
Een naschok van 45 seconden joeg bewoners van het getroffen gebied gisterochtend in paniek de straat op. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties drong aan op een veilige drinkwater- en voedselvoorziening en een snel herstel van de waterzuivering en afvalverwerking om het uitbreken en verspreiden van besmettelijke ziektes te voorkomen.

Volgens de regering lijkt het gevaar van overstromingen te zijn geweken. Ook nucleaire installaties in het getroffen gebied zijn intact gebleven, zei een woordvoerder van de generale staf. Er zijn extra troepen gestuurd om de bewaking te verscherpen. Volgens westerse instanties bevinden zich binnen een straal van 150 kilometer van het epicentrum van de aardbeving een onderzoeksreactor, twee splijtstoffabrieken en twee opslagplaatsen voor atoomwapens.

Reddingswerkers wisten zaterdag 63 mensen levend onder uit het puin vandaan te halen. Gespecialiseerde reddingswerkers met honden uit Japan, Rusland, Taiwan, Zuid-Korea, de VS en Singapore staan de Chinezen bij. President Hu Jintao dankte het buitenland zaterdag voor de hulp.

Aardverschuivingen hebben tal van rivieren geblokkeerd, waardoor in het rampgebied nieuwe meren zijn ontstaan. Zeker drie van die meren lopen over, zonder slachtoffers te maken. Op meer dan twintig gevaarlijke plekken is dijkbewaking ingesteld.

Staatspersbureau Xinhua berichtte zondag dat drie panda’s van het Wolong Natuurreservaat worden vermist sinds de aardbeving. Het onderzoek- en fokcentrum ligt op 30 kilometer van het epicentrum. De zestig andere panda’s zijn veilig. Hoe het de in het wild levende panda’s is vergaan, moet nog duidelijk worden.

Het Seismologisch Instituut China (CSB) heeft de aardbeving van vorige week maandag opgewaardeerd naar 8,0 op de schaal van Richter in plaats van de eerder genoemde 7,8. Het Amerikaanse geografische instituut USGS en het Japanse meteorologische agentschap JMA houden het op 7,9.

Acht is een geluksgetal in China. Op het internet circuleren berichten dat het opmerkelijk is dat de beving precies 88 dagen voor de Olympische Spelen plaatsvond. De openingsceremonie van de Spelen staat gepland op 8 augustus 2008 (8/8/8), om 8.08 uur ’s avonds.

Een groep van zeventien Nederlanders is zaterdag uit het aardbevingsgebied in China geëvacueerd. De zeventien zijn zaterdagavond met een toestel van de KLM op Schiphol aangekomen. Dat heeft de ANWB Alarmcentrale, die de terugkeer op verzoek van hun touroperator regelde, zondag laten weten.

De Nederlanders maakten een rondreis door China. Toen de aardbeving op 12 mei plaatshad, waren zij in een plaats 100 kilometer van het epicentrum. Zij zagen zich wegens de rommelige situatie en de gebrekkige accommodatie gedwongen naar Chengdu te gaan, waar de situatie weinig beter was. De touroperator besloot daarom de Alarmcentrale in te schakelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer