Buitenland

„Alles beweegt naar een verenigd Ierland”

BELFAST - Alex Maskey gebruikte ooit zelf geweld om de Ierse eenheid te bewerkstelligen. Nu is hij politicus voor Sinn Fein en probeert hij met praten zijn doelen te bereiken. De coalitie van protestanten en katholieken in Noord-Ierland is een voorbeeld, vindt hij.

11 April 2008 20:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:44Leestijd 4 minuten

Het kantoor in Maskeys kiesdistrict in Zuid-Belfast hangt vol socialistische propaganda. De stoere kop van de Cubaanse revolutionair Che Guevara domineert. Maar ook is er plaats voor de huidige Venezolaanse president, Hugo Chavez.Verwijzingen naar het Iers-Britse conflict ontbreken niet. De boeken van Sinn Feinleider Gerry Adams staan in het verkooprek. En een stapel T-shirts is voorzien van een opdruk over de Ierse opstand in 1916. Sinn Fein is nog even strijdbaar als voorheen.

Maskey haalt zijn schouders op. De ex-terrorist is blij met de vrede die na jaren van vechten en onderhandelen is bereikt.

Niet alle coalitiepartijen zijn tevreden, zegt hij. „De gematigde katholieken van de SDLP spelen een vrij negatieve rol, omdat ze maar één minister in de uitvoerende raad heeft. Wij hebben er vijf. Ook de gematigde protestanten in de UUP hebben het moeilijk, maar zijn niet negatief. Bij de radicale protestanten van de DUP is van alles aan de gang. De fundamentalistische stroming volgt de oude leider Ian Paisley niet in zijn samenwerking met ons. Ik vind dat best spannend.”

Hoe tevreden is uw achterban?
„Elke partij heeft haar conservatieve afdelingen. In het regeringsprogramma zitten compromissen die voor sommigen moeilijk liggen. Maar iedereen erkent dat deze regering stabiliteit brengt. We bouwen een fundament voor de toekomst.”

Is de coalitie een gedwongen huwelijk?
„Coalities zijn vrijwillig. Je kunt altijd weglopen. Bovendien is de sfeer in de uitvoerende raad goed en zakelijk. Men spreekt over premier Paisley en vicepremier McGuinness als de ”Chuckle Brothers”, de lachebekken. Velen stoten zich aan die vrolijkheid. Maar het bewijst dat de zaak loopt.”

Heeft die vrolijkheid u verrast?
„Ik wist dat Paisley een man vol humor was. Maar deze toewijding had ik niet verwacht.”

Wat is momenteel het grootste struikelblok?
„De decentralisatie van politie en justitie van Westminster naar Belfast. Dat had vorig jaar al moeten gebeuren. Maar om de DUP mee te krijgen in de regering, hebben we het uitgesteld. Het is jammer om nog langer te wachten.

Ik zit in de politieraad. Uit gesprekken met zowel publiek als politie zien we hoe belangrijk ook op dit punt het zelfbestuur is. Bij klachten over asociaal gedrag beslist een onbekende minister in Londen over vervolging.”

Maar de DUP zegt: Zolang de legerraad van de IRA nog bestaat, is de vrede niet compleet.
„Ach, aanvankelijk zei de DUP: „Onze mensen zijn er nog niet aan toe.” Nu hebben ze weer iets anders.

Het is helemaal aan de IRA zelf om te bepalen of men de legerraad laat bestaan. Ik heb geen belangstelling voor dat vraagstuk. Ik zie wekelijks mensen die smeken de politie meer greep op de zaken te geven. Dat houdt ook protestanten bezig. En daarvoor is die decentralisatie nodig.”

Is het niet logisch dat er een dreiging uitgaat van de oorlogsraad van een terreurbeweging?
„Zonder de bijdrage van de IRA zou er geen vredesproces zijn geweest. Laat de IRA daarom zelf beslissen over die raad”, zegt de Ierse nationalist, die door zijn strijd voor de IRA twee keer in de gevangenis zat. „Het publiek hoor ik er niet over. Het is typisch een probleem van politici.”

De Oranjeorde windt zich op over het verzet van uw partij tegen vaderlandse symbolen.
„Op het punt van symbolen zijn wij voor gelijkheid. En als die niet mogelijk is, eisen we neutraliteit. Ik heb dus geen moeite met een Britse vlag op een gemeentehuis, maar zet de Ierse er dan naast. Dan erken je beide culturen. Niet iedereen in dit land voelt zich immers Brits.”

Maar er is slechts één koningin?
„Welke koningin? Er zijn er vele. Het Goede Vrijdagakkoord erkent dat Noord-Ierland qua nationale identiteit een tweesporenland is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een Brits en een Iers paspoort. Laat dat ook reflecteren in de nationale symbolen. Dat is de kern van onze vrede.”

Streeft uw partij nog naar een verenigd Ierland?
„Zeker, anders zou ik niet in de politiek zitten. Een verenigd Ierland heeft grotere slagkracht. De Noord-Ierse economie bijvoorbeeld is veel te klein. Ook op toerismegebied kun je Noord-Ierland alleen promoten als deel van het hele eiland.”

Verwacht u die vereniging nog?
„Alles gaat die kant op. In de Ierse Raad overleggen ministers vrijwel wekelijks met hun collega’s uit Dublin. De DUP-ministers noemen dit „transnationale samenwerking”, maar het is in feite gezamenlijk bestuur. En dit is nog maar het begin. Vanzelf beweegt alles zich dus naar een vereniging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer