Buitenland

Protesten Tibet breiden zich uit

De protesten van Tibetaanse monniken en burgers tegen de Chinese machthebbers in Tibet hebben zich maandag van de regionale hoofdstad Lhasa uitgebreid tot Tibetaanse gemeenschappen in de Chinese provincies Gansu, Sichuan en Qinghai.

Buitenlandredactie
18 March 2008 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 05:38
De Nepalese politie voert charges uit in Kathmandu, Nepal. Foto EPA
De Nepalese politie voert charges uit in Kathmandu, Nepal. Foto EPA

De Tibetaanse gouverneur stelde het dodencijfer op zestien, maar de Tibetaanse regering in ballingschap had het over tachtig doden. De Verenigde Staten riepen Peking op tot terughoudendheid, Rusland pleitte daarentegen voor maatregelen om een einde te maken aan wat door burgers „illegale activiteiten” werd genoemd.Tibetaanse studenten hielden maandagavond laat in het bestuurlijke centrum van China, Peking, een stil protest uit solidariteit met de demonstraties van de afgelopen dagen, meldde het Chinese persbureau Xinhua dinsdag. Er ontstond geen confrontatie met de politie. Docenten overtuigden de studenten om ’s nachts naar hun kamers terug te keren. Het is niet bekend hoeveel studenten meededen aan het protest.

In het district Magu van de provincie Gansu raakten in verschillende plaatsen duizenden monniken en leken slaags met de politie, zo meldden de politie en Tibetaanse mensenrechtenorganisaties. Er zouden ongeveer tien agenten gewond zijn geraakt. Ook werden protesten gemeld in Lanzhou (de hoofdstad van Gansu), en in het district Ma’erkang van de provincie Sichuan, waar zondag zeven doden zouden zijn gevallen.

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu, de Indiase hoofdstad New Delhi, in Londen en München betoogden maandag Tibetanen bij vestigingen van de Verenigde Naties en bij Chinese missies. In Kathmandu werden ongeveer veertig demonstranten opgepakt. In München arresteerde de politie 26 Tibetaanse betogers die het Chinese consulaat probeerden binnen te dringen. De actievoerders staken een Chinese vlag in brand.

De Chinese regering waarschuwde dat zij „vastberaden” haar grondgebied tegen opstandelingen zal beschermen en veroordeelde wereldwijde aanvallen op haar ambassades. China verwierp maandag een internationaal onderzoek naar de onlusten. De ontwikkelingen in Tibet vormen een binnenlandse aangelegenheid, aldus woordvoerder Liu Jianchao van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Premier Wen Jiabao hekelde dinsdag de rol van de dalai lama, de Tibetaanse geestelijk leider in ballingschap. Hij zou nadrukkelijk hebben opgeroepen tot geweld, en daarmee zijn reputatie van geweldloosheid hebben geschonden.

Intussen verliep afgelopen nacht een ultimatum van de regionale regering aan betogers in Lhasa om zich vrijwillig te melden. De organisatie International Campaign for Tibet (ICT) verwachtte echter niet dat betogers zich in groten getale zouden aangeven. „Tibetanen hebben geen vertrouwen in de beloftes van China”, aldus Jan Willem den Besten van ICT. Bovendien heeft Peking in het verleden dezelfde beloftes gedaan. Mensen die zichzelf vrijwillig aanmeldden bij de politie kregen vaak toch lange gevangenisstraffen.

De krant Times of London meldde dat ongeveer veertig Tibetaanse arrestanten in vier open vrachtwagens door de stad waren gereden. Hun handen waren geboeid en achter iedere arrestant stond een soldaat, die het hoofd van de gevangene omlaag drukte. De politie hield huiszoekingen en controleerde identiteitsbewijzen en verblijfsvergunningen. Iedereen zonder een vergunning voor Lhasa werd opgepakt, zei de krant.

ICT vreest ook voor harde optredens van de Chinese politie. Volgens Den Besten waren maandag zoveel veiligheidstroepen op straat dat mensen hun huizen niet meer uit durfden. Er klonken nog steeds schoten in de straten van hoofdstad Lhasa. Ook hoorden inwoners geregeld ontploffingen, die mogelijk werden veroorzaakt door tankgeschut. In Tibet verblijven, voor zover bekend, twee Nederlandse toeristen en drie Nederlanders die er werken. Het drietal wil blijven, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De twee toeristen zouden dinsdag vertrekken. Momenteel zijn er niet veel toeristen in Tibet, omdat het er koud is. Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Tibet op zich te melden bij de ambassade in Peking.

De Nederlandse staatssecretaris Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft maandag de Chinese ambassadeur in Den Haag ontboden om te praten over de situatie in Tibet. Omgekeerd riep China de ambassadeurs van het EU-voorzitterschap en van Duitsland, België en Nederland op het matje. De drie Europese buurlanden waren ontboden vanwege vernielingen die zijn aangericht aan Chinese eigendommen, schreef Timmermans in een brief aan de Tweede Kamer.

De ChristenUnie wil dat het Internationaal Olympisch Comité een lijst van selectiecriteria opstelt voor gastlanden van de Olympische Spelen. Een van de eisen zou „vrije en eerlijke verkiezingen” kunnen zijn. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind beoogt met die eisen te voorkomen dat sporters naar landen als Iran of Noord-Korea moeten afreizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer