Buitenland
Lijfwacht van Taylor zag wapensmokkel

AMSTERDAM (AP) - Oud-president van Liberia Charles Taylor smokkelde wapens naar rebellen in Sierra Leone door ze vanuit zijn villa in rijstzakken naar de grens te transporteren. Dat heeft een voormalige lijfwacht van Taylor, Varmuyan Sherif, donderdag in Den Haag gezegd tijdens een zitting van het Sierra Leonetribunaal.

Met het transport zou Taylor het VN-wapenembargo tegen Sierra Leone hebben geschonden.

Sherif getuigde in de zaak tegen Taylor, die elf moorden, verkrachting en het rekruteren van kindsoldaten ten laste worden gelegd. Taylor, die volhoudt onschuldig te zijn, is het eerste Afrikaanse staatshoofd dat terechtstaat voor een internationaal hof.

Sherif is de eerste van zestig getuigen uit Taylors naaste omgeving die zijn opgeroepen door de aanklager. Die wil aantonen dat Taylor de tienjarige burgeroorlog in Sierra Leone vanuit de Liberiaanse hoofdstad Monrovia regisseerde. De getuige zei te hebben gezien hoe Taylor in 2001 en 2002 in zijn villa wapens vanuit zakken met soms Chinese of Arabische opschriften liet overpakken in rijstzakken. Vervolgens werden ze in jeeps naar de grens gereden. Als de wegen onbegaanbaar of onveilig waren, moesten de medewerkers van Taylor twee dagen te voet met de wapens door de jungle reizen.

Uit Sherifs verklaringen blijkt hoe Taylor de macht kreeg over de rebellen van het Verenigd Revolutionair Front (RUF) en in die organisatie uiteindelijk zelfs hoofdcommandant Sam Bockarie wist te vervangen. In alle Liberiaanse militaire afdelingen zaten kindsoldaten, bekend als ”small boys units”, meestal jongens van tussen de 12 en de 16 jaar oud. Soldaten spraken van „levend aangehouden” wanneer vrouwen werden ontdekt. „In een ingenomen dorp kun je elke vrouw pakken die je wilt”, zei Sherif.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer