Buitenland
Proces Taylor na zes maanden hervat

DEN HAAG/MONROVIA – Voor het Sierra Leonetribunaal in Den Haag werd maandag, zes maanden na de chaotische openingszitting, het proces hervat tegen de vroegere Liberiaanse president Charles Taylor.

Buitenlandredactie
De 59 jarige Taylor staat terecht op elf aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder moord, verkrachting, plundering en rekrutering van kindsoldaten. De wreedheden werden tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone begaan door milities die volgens de aanklagers onder zijn invloed of commando stonden. Taylor ontkent dat.

De aanklagers hebben 144 getuigen opgeroepen, al zullen die naar verwachting lang niet allemaal op het proces verschijnen. Als eerste zal maandag Ian Smillie aan het woord komen, een deskundige op het gebied van zogenaamde bloeddiamanten. Deze worden zo genoemd omdat het geld dat zij opbrengen werd en wordt gebruikt om wrede oorlogen in Afrika te financieren. Volgens de aanklagers was Taylors begeerte naar de diamanten van Sierra Leone een van de hoofdmotieven voor zijn betrokkenheid bij de oorlog in dit buurland van Liberia.

Als tweede getuige zal waarschijnlijk een slachtoffer worden gehoord van de milities die in Sierra Leone huishielden. Taylors verdedigers ontkennen niet dat er wreedheden zijn begaan in Sierra Leone en noemen het oproepen van slachtoffers overbodig en alleen maar bedoeld om op het gemoed van de rechters te werken. Maar hoofdaanklager Stephen Rapp vindt dat de slachtoffers niet buiten beeld mogen blijven en zegt 77 slachtoffers of andere getuigen van wreedheden te hebben opgeroepen uit elk van de regio’s die in de aanklachten worden genoemd. Hij verwacht dat hooguit tien van hen daadwerkelijk in de rechtszaal zullen verschijnen.

Later in de week zal een Liberiaanse getuige worden gehoord die tot de naaste kring van Taylor behoorde toen deze nog aan de macht was. Hij is de eerste van bijna zestig getuigen die door de aanklagers zijn opgeroepen om verbanden aan te tonen tussen Taylor en de milities die in Sierra Leone huishielden. De meesten zullen naar verwachting anoniem willen blijven, uit angst voor wraakacties van Taylors aanhangers.
Verwacht wordt dat het proces een kleine twee jaar zal gaan duren.

Honderden familieleden, vrienden en andere sympathisanten van Taylor hebben zondag urenlang gebeden voor vrijspraak. Tijdens de dienst nabij de hoofdstad Monrovia werd Taylor, die is beschuldigd van gruwelijke misdrijven, omschreven als een „kind van God” dat slachtoffer is geworden van een „internationale samenzwering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer