Leiden kookt meeuwenei
LEIDEN - Eieren in Leidse meeuwennesten worden geraapt, gekookt en weer teruggelegd. Op die manier probeert de gemeente de aanhoudende overlast terug te dringen.
Ook verricht de sectie gedragsbiologie van de Universiteit Leiden in nauw overleg met de gemeente een onderzoek. De meeuwen krijgen hiervoor een ring om, waardoor de onderzoekers hun nestelgedrag in de gaten kunnen houden.Volgens wethouder Steegh is het niet de bedoeling dat de dieren helemaal verdwijnen uit Leiden. „De meeuw hoort inmiddels bij de stad.” Wel wil hij de hinder, waaronder het gekrijs, beperken, „maar dat kan zeker niet in luttele maanden.”
In 1988 is de meeuw voor het eerst broedend in Leiden aangetroffen. Sinds vorige zomer probeert de gemeente de overlast in de hand te houden.
Het Boerhaavekwartier is aangewezen als proefgebied. Hier zijn preventief alle eieren verwisseld. In de rest van de stad verwisselen de brandweer en de onderzoekers eieren alleen na een melding. Aanvankelijk gebruikten ze stenen eieren, maar niet alle meeuwen accepteerden die.
De gemeente heeft de burgers opgeroepen geen voedselresten te laten slingeren.