CU en COC praten over homobeleid
DEN HAAG - De ChristenUnie en COC Nederland, de belangenorganisatie van homo’s, hebben de afgelopen twee weken een aantal gesprekken gevoerd over het homobeleid van het nieuwe kabinet.
Dat heeft voorzitter F. van Dalen van COC Nederland zondag gezegd.Van Dalen zei meerdere malen met ChristenUniefractievoorzitter Rouvoet te hebben gesproken. Rouvoet maakte volgens de voorzitter van COC Nederland duidelijk dat er bij de ChristenUnie begrip is voor de problemen van homoseksuelen in Nederland. „Dat de partij tijd maakt voor gesprekken met ons tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord heeft absoluut betekenis”, aldus Van Dalen. Concrete toezeggingen deed de ChristenUnieleider volgens hem echter nog niet.
De gesprekken volgden na een „wederzijdse toenadering”, aldus Van Dalen. Rouvoet en Van Dalen hebben afgesproken met elkaar in contact te blijven. COC Nederland was maandag niet bereikbaar voor een nadere toelichting.
De ChristenUnie bevestigt bij monde van directeur H. van Rhee van het partijbureau, tevens lid van het formatieteam, dat er „een goed gesprek” heeft plaatsgevonden. Het contact tussen de partij en COC Nederland is „op een gegeven moment ontstaan”, aldus Van Rhee, omdat de homo-organisatie „stevige karikaturen” van zijn partij schetste. Dat vroeg om opheldering.
In het gesprek hebben ChristenUnie en COC Nederland „standpunten uitgewisseld.” Er is wederzijds begrip ontstaan en de afstand tussen beide organisaties is kleiner geworden, aldus Van Rhee. Hij sloot maandagmorgen niet uit dat zijn partij in de toekomst nog eens om de tafel gaat zitten met de homobelangenclub.
De partijbureaudirecteur haastte zich daarbij te vermelden dat zijn partij met meerdere organisaties gesprekken voert om achtergrondinformatie te verkrijgen die van belang is voor de kabinetsformatie. Welke organisaties dit dan zijn, wilde Van Rhee echter niet zeggen.
In de uitzending van het tv-programma EenVandaag op 4 januari reageerde COC Nederland-voorzitter Van Dalen al op mogelijke regeringsdeelname door de ChristenUnie. Hij zei toen dat de partij wat zijn organisatie betreft „een uitstekende plek in de oppositiebankjes verdient.” Van Dalen gaf daarbij aan dat hij bang is dat de ChristenUnie zal gaan tornen aan het homohuwelijk, aan adoptierecht door homoparen en aan voorlichting over homoseksualiteit op scholen.
Op de website van COC Nederland staat momenteel een peiling over deelname van de ChristenUnie aan het kabinet. Als die partij straks in de regering zit, betekent dat het einde van het homobeleid, luidt de stelling. Ruim twee derde van de stemmers zegt daar nee op. De meeste neestemmers (23,7 procent) verwachten dat de PvdA dit niet zal accepteren. Ongeveer evenveel neestemmers rekenen op steun van de „homovriendelijke Kamermeerderheid.”