„Virus blauwtong niet dezelfde als Zuid–Europa"
BRUSSEL (ANP) – Het virus dat de dierziekte blauwtong heeft veroorzaakt op twee boerderijen in Zuid–Limburg is zo goed als zeker niet hetzelfde als in het verleden al in het zuiden van Europa is aangetroffen. Mogelijk heeft het warme weer van juli ook bijgedragen aan de verspreiding van blauwtong naar Nederland. Dat heeft de hoogste expert van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, vrijdag gezegd na overleg met deskundigen uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland.
De ziekte heeft mogelijk overigens ook al toegeslagen in België, op boerderijen in de provincie Luik. Bloedonderzoek zal komend weekeinde duidelijkheid daarover brengen. In Nederland zouden volgens de expert een tiental boerderijen zijn getroffen.
Maandag zullen veterinaire experts uit alle 25 lidstaten vergaderen. Dan wordt waarschijnlijk besloten tot uitbreiding van de zones waarbinnen geen vervoer plaats mag vinden tot vijfig of zelfs honderd kilometer. Duitsland zal vrijdag zo goeda als zeker al beschermingszones instellen in de deelstaat Noordrijn–Westfalen.
De Europese Commissie is overigens tevreden over de maatregelen die Nederland heeft genomen, waaronder de exportban. Volgens de expert zijn in Nederland dezelfde maatregelen genomen als in Zuid–Europa in het verleden. De Italiaanse landbouwdeskundige Enzo Caporale, die vroeger al had te maken met de bestrijding van de ziekte, zal vrijdag naar Nederland komen om advies te geven over de aanpak van blauwtong.
Mogelijk zullen veterinaire deskundigen maandag besluiten tot het instellen van één grote beschermingszone, die zich zou kunnen uitstrekken tot het noorden van Frankrijk, gedurende een week of twee. In die periode zou duidelijkheid kunnen ontstaan over de verdere verspreiding van de ziekte en de besmettelijkheid van het virus, dat van het ene dier op het andere wordt overgedragen door besmette muggen.