Brandweer staakt actie na akkoord
RIJSWIJK - De acties van de brandweer zijn voorbij. De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten stelden zondagmiddag een nieuwe tekst voor een cao op.
Na het akkoord riepen brandweerlieden uit het hele land hun collega’s gisteravond op weer aan het werk te gaan. Ook ambulancemedewerkers stoppen met hun acties.
„We hebben een goed gevoel over de aanvulling op het akkoord”, aldus C. Ronner, woordvoerder van de brandweerlieden. Op de bijeenkomst, die ruim een uur duurde, waren afgevaardigden van 23 korpsen uit het hele land en een aantal ambulancemedewerkers aanwezig. Na afloop klonk een luid applaus.
Daarmee komt een einde aan acties die afgelopen week een climax bereikten. In het hele land meldden brandweermannen en -vrouwen zich massaal ziek, uit onvrede over de afspraken die bonden dinsdag overeenkwamen met de VNG. In Amsterdam en Rotterdam werd het leger zelfs ingezet om de brandweer te vervangen.
Volgens de oorspronkelijke afspraak, die ook geldt voor de ambulancedienst, zouden brandweerlieden na twintig dienstjaren ander werk moeten gaan doen. Voor het brandweerpersoneel was dat onaanvaardbaar. De brandweerlieden vreesden na twintig jaar bij de gemeentereiniging of iets dergelijks aan de slag te moeten.
Volgens het nieuwe akkoord kunnen ze in beginsel in actieve dienst blijven tot hun VUT-leeftijd. Op 55-jarige leeftijd kunnen ze in deeltijd-VUT. Afhankelijk van hun aantal dienstjaren verlaten ze op uiterlijk 59-jarige leeftijd de actieve dienst.
Ronner zei na afloop van het overleg: „Het werd tijd om te stoppen. Actievoeren is niet leuk, maar doe je omdat het nodig is. Het heeft veel moeite gekost om de burgemeesters van ons standpunt te overtuigen. Door de harde acties hebben we macht kunnen ontwikkelen om tot dit akkoord te komen.”
Aan de afschaffing van het functioneel leeftijdsontslag kon niet worden getornd. Brandweerlieden mogen op hun 55e niet langer met pensioen. „De politiek dwingt ons daartoe, maar de andere angel is er wel uitgehaald”, zo reageerden de bonden.
Maandagmorgen meldden steeds meer brandweerlieden zich beter. De brandweer in Amsterdam liet het defensiepersoneel voor de zekerheid toch komen. Vijf kazernes werden bemand met eigen medewerkers, zeven met militairen.
In Rotterdam is het korps compleet en is het leger naar huis gestuurd. De bijzondere voertuigen waren, in tegenstelling tot voorgaande dagen, weer bezet.