Binnenland
Brandweerlieden zetten acties voort

RIJSWIJK (ANP) - Brandweerlieden die boos zijn over het cao-akkoord van de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), hebben hun acties vrijdag voortgezet.

Met ziekmeldingen, langzaamaanacties op snelwegen en de bezetting van het Alkmaarse stadhuis protesteerden de brandbestrijders tegen de afschaffing van de FLO-regeling, waardoor ze op hun 55e kunnen stoppen met werken.

Gemeenteambtenaren in Alkmaar konden het stadhuis vrijdagochtend niet in omdat het bezet was door brandweerlieden. Het gebouw was omsingeld door brandweerwagens. Een zegsman van de actievoerders benadrukte dat het om een publieksvriendelijke actie ging en dat de brandweer zou uitrukken als er een oproep kwam.

Minder publieksvriendelijk waren de langzaamaanacties op snelwegen bij Leeuwarden en Den Bosch. Demonstranten lieten hun wagens ten hoogste 50 kilometer per uur rijden. De Leeuwarder brandweer negeerde de waarschuwing van burgemeester Dales dat hij ’misbruik’ van brandweerwagens niet tolereert. De acties leidden niet tot massale verkeersopstoppingen.

Evenals eerder in de week meldden vrijdag tientallen brandweerlieden in Amsterdam zich ziek. Voor de tweede achtereenvolgende dag bemant defensiepersoneel een deel van de kazernes, om in geval van brand uit te kunnen rukken. De ’zieken’ moeten zich melden in het World Trade Center, waar de arbodienst kijkt of ze echt ziek zijn.

De sfeer onder de Amsterdamse brandbestrijders is gespannen, zei een van hen. De situatie wordt volgens hem lastiger, omdat de aanwezige brandweerlieden inmiddels aan hun derde 24 uursdienst op rij zijn begonnen.

Brandweerlieden behoren samen met onder meer ambulancepersoneel tot de werknemers met zware beroepen, die tot nu toe gebruik konden maken van het functioneel leeftijdsontslag (FLO). Volgens de wet mag dit niet meer in 2006, waardoor de vakbonden en werkgevers gedwongen waren om de regeling af te schaffen en een andere voorziening te treffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer