Prinses Anita is haar prins Pieter Christiaan, derde zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, niet getrouwd omdat hij zo’n interessante familie heeft. Wie daarom getrouwd denkt te kunnen zijn, trouwt geen mens maar een wens.
Dat zei ds H. Leegte zaterdagmiddag in zijn overdenking tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk in de Grote of St. Jeroenskerk in Noordwijk. De doopsgezinde predikant voerde in de maanden voor het huwelijk vele gesprekken met de katholieke bruid en de protestantse bruidegom. „Met liefde die voorwaarden stelt, redt een mens het niet, want als de voorwaarden weg zouden vallen, valt daarmee ook de liefde weg. Jullie zien je relatie als een wonder dat je is overkomen en als iets waar je hard je best voor moet doen”, aldus de dominee.
Ruim zevenhonderd gasten waren bij de inzegening aanwezig. Onder hen waren, behalve de vrijwel complete koninklijke familie, onder anderen ook premier Balkenende, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, een aantal sportmensen, zanger René Froger en tv-presentator Marc Klein Essink. Opvallend was de verschijning van prinses Mabel, die gekleed was in de veertig jaar oude verlovingsjurk van toen nog prinses Beatrix. Prinses Mabel was tevens een van de zeer weinige dames zonder hoed.
Predikant Leegte besteedde direct na de opening van de dienst aandacht aan overleden dierbaren van het bruidspaar, zoals prins Claus, koningin Juliana en prins Bernhard: „Wij denken ook aan het diepe verdriet onder de mensen die letterlijk en figuurlijk achter ons staan, om hen die we zo dolgraag in ons midden hadden gehad, maar die er niet meer zijn”.
Een van de beste vrienden van prins Bernhard en bovendien vriend van de bruidegom, oud-verzetsman Erik Hazelhoff Roelfzema, trad naar katholieke traditie op als getuige van prins Pieter-Christiaan. De andere getuige voor de prins was zijn broer prins Bernhard. Voor prinses Anita waren haar zus Caroline en een vriendin getuigen.
Een ander katholiek element was het door sopraan Henriëtte Feith gezongen Ave Maria. Het bruidspaar koos echter bewust niet voor een viering met voorgangers uit meerdere kerkelijke tradities, omdat zij vinden dat dat „wel eens een teken van wantrouwen zou kunnen zijn ten opzichte van de traditie van de ander”, zo onthulde de predikant.
De dominee stipte in zijn preek nog even de actualiteit aan door te stellen dat geloof en godsdienst het allerhoogste in een mens wakker kunnen roepen, maar ook het allerlaagste. „We spraken over dat verschijnsel. En ook al kennen jullie zelf die donkere kanten van de godsdienst vanuit je eigen opvoeding en achtergrond en ervaring niet, toch word je daar wel mee geconfronteerd wanneer je naar het verleden kijkt, en helaas ook naar de realiteit van tegenwoordig als je de krant leest. Naïef zijn jullie niet”, aldus de voorganger.
Het paar viert de bruiloft zaterdag op Paleis Noordeinde met een receptie, een diner en een feest. Over een kleine twee maanden staat de volgende bruiloft in het gezin van prinses Margriet voor de deur, want dan trouwt haar vierde en laatste zoon prins Floris met Aimée Söhngen. Op 6 november opent in Paleis Het Loo in Apeldoorn de expositie Bruiden van Het Loo, Prinses Margriet en de vier schoondochters. Daar is alle bruidskledij van de vijf prinsessen te zien.