Binnenland
„Diep verbonden met islamitisch geloof”

Ze wil Allah geen persoon noemen. En over het beeld dat sommige gelovigen van de hemel hebben, is ze sceptisch. Maar met de islam voelt GroenLinks-kamerlid Naïma Azough (33) zich „diep en onlosmakelijk verbonden.”

26 August 2005 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:53
<center> Naïma Azough </center>
<center> Naïma Azough </center>

Die sterke band met het moslimgeloof is er niet altijd geweest. Op haar veertiende had Azough, die op 3-jarige leeftijd vanuit Marokko naar Nederland kwam, grote twijfels bij de islam, waarmee ze was opgevoed. „Op school viel de term ”agnost”, en ik dacht: Ja, dat ben ik!”

Maar rond haar negentiende maakte zij een omslag. „Ik dacht: Waar baseer ik mijn oordeel eigenlijk op? Niet op kennis van de koran of van de geschiedenis van de islam. Ik ben er veel over gaan lezen en schreef er een scriptie over. Dat was voor mij een openbaring. Ik vond in dit geloof iets wat mij diep raakte. Het was zó’n plezier om me erin te verdiepen. Toen wist ik: Dit is míjn geloof.”

Dat ze de islam omhelsd heeft, betekent niet dat ze zich dagelijks geleid weet door een persoonlijke God. „Ik zou Allah geen persoon willen noemen. Dan haal je hem te veel omlaag. Maak je hem te menselijk. God is voor mij eerder een kracht dan een persoon.”

Maar niet een kracht die haar dagelijks, van stap stap, aanstuurt. „God geeft me juist veel eigen verantwoordelijkheid.” Ook laat ze zich nauwelijks beïnvloeden door wat andere moslims vinden. „De islam is een godsdienst waarin instanties, zoals een kerk, niet zo belangrijk zijn. Er zijn geen tussenpersonen. Wat telt, is jouw persoonlijke lijntje met God.”

Godsdienst is voor haar belangrijk, maar niet om daardoor de hemel te verdienen. „Ik weet niet of er een hemel bestaat. Ja, er is vast een hiernamaals, maar ik durf niet te zeggen hoe dat eruitziet. Al te gemakkelijk vullen we dat in met grazige weiden of aardse pleziertjes. Ik weet alleen dat het er goed zal zijn.”

Een afkeer heeft het GroenLinks-kamerlid van het idee van een hemel als beloning. „Ik geloof niet in God als een soort boekhouder, bij wie je op het matje moet komen. Mij spreekt een stroming in de islam, het soefisme, erg aan. Dat probeert al in dít leven, via de mystiek, zo dicht mogelijk bij de hogere macht te komen.”

Al lezend in de koran werd Azough „getroffen door de sociale boodschap, het idee dat het belangrijk is offers te brengen om andere mensen te helpen.” Niet dat Nederland nu een onrechtvaardig land zou zijn. „Wij zijn buitengewoon geprivilegeerd. De dingen zijn hier meestal goed geregeld. Ik heb wel eens gezegd: Nederland is het meest islamitische land ter wereld. Maar dat neemt niet weg dat er ook hier nog veel te verbeteren valt. Als het gaat om sociale armoede of om het milieu. In het geloof zit een grote ambitie.”

Dat inzicht bracht Azough uiteindelijk tot de keuze actief te worden voor GroenLinks. „In dat partijprogramma herken ik mijn idealen. Daarbij komt dat ik in GroenLinks een enorme openheid ervoer richting moslims. Trouwens, ook richting religie in het algemeen. Niet voor niets bezocht mijn fractievoorzitter, Femke Halsema, dit jaar de EO-jongerendag.”

Openheid naar religie is er bij andere partijen niet?
„Zeker wel. Het ligt heel verschillend. Maar in het algemeen gesproken vind ik dat politici te weinig van religie afweten, in elk geval van de islam. Zoals minister Hoogervorst er dit jaar klakkeloos van uitging dat moslims wel organen accepteren, maar ze zelf niet af willen staan. Onzin. Saudi-Arabië, overigens niet mijn favoriete moslimsland, heeft een van de hoogste percentages orgaandonoren.”

Iemand die de sociale boodschap van de koran volgt, komt automatisch bij GroenLinks uit?
„Ha, ha! Dat hoor je mij niet zeggen. Ik hoop wel altijd dat mensen kiezen voor een partij die solidariteit hoog in het vaandel heeft staan. Gelukkig zijn er meer partijen die dat hebben. Soms zie ik dat bij de SGP, veel vaker bij de ChristenUnie.”

Politici van die partijen baseren hun héle partijprogramma op de Bijbel…
„Ja, maar bij mij werkt het niet zoals bij Bas van der Vlies. Voor hem is zijn geloof in elk debat leidend. Bij alles wat hij doet, richt hij zich naar de geest en misschien ook wel naar de letter van de Bijbel. Voor mij heeft het geloof veel meer vragen en onzekerheden.”

Dit is de vijfde aflevering van een serie interviews naar aanleiding van het onderzoek geloof en politiek dat deze krant zaterdag publiceerde. Zaterdag, als laatste, SGP-kamerlid Van der Vlies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer