Royale compensaties voor kolonisten
Honderden gezinnen ondergaan dezer dagen het drama van de gedwongen uitzetting. Ze hadden deze tragische ervaring kunnen voorkomen.
Al maanden geleden konden de kolonisten zich wenden tot het bureau van Jonathan Bassi om te praten over compensatie, een nieuw huis en -indien nodig- nieuw werk. Degenen die dat deden hebben zichzelf en hun kinderen nare ervaringen bespaard. Terwijl de Israëlische overheid met open armen klaarstond om hen op te vangen, bleef de harde kern van de kolonisten zich verzetten tegen ontruiming van de Gazastrook. Ze kregen daarbij hulp van infiltranten, vooral jongeren afkomstig van joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.
De 1700 gezinnen die deze week hun huizen hebben verlaten, kunnen een compensatie tegemoet zien in het kader van de zogenaamde Evacuatie Compensatie Wet. De hoogte van de compensatie is afhankelijk van het aantal jaren dat ze in de nederzetting hebben gewoond en van de waarde van het onroerend goed. De gemiddelde uitkering voor een huis in Gush Katif (het nederzettingenblok in de Gazastrook) is ruim 200.000 euro. Eigenaars van bedrijven krijgen aanzienlijk meer.
Kosten
De terugtrekking kost de joodse staat 1,5 miljard euro. Daarvan is het grootste gedeelte -800 miljoen euro- bestemd voor de vergoedingen die de regering aan de kolonisten verstrekt. Een andere grote kostenpost vormt de bouw van nieuwe veiligheidsinstallaties rond de Gazastrook. Hier is een bedrag van 375 miljoen euro mee gemoeid. De overige kosten zijn onder andere voor de tijdelijke huisvesting in bijvoorbeeld hotels. Donderdag waren ongeveer 500 gezinnen in hotels ondergebracht. Het betreft gezinnen die hun vertrek niet bijtijds met de overheid hebben geregeld.
De aanvraag voor compensatie kwam slechts zeer langzaam op gang. Begin mei hadden nog maar tien gezinnen de compensatiecontracten getekend en honderd andere hadden laten weten dat ze hun huizen vrijwillig zouden verlaten. De seculiere bewoners toonden meer bereidheid de vergoedingen te aanvaarden dan de religieuze bewoners.
Volgens de compensatiewet zullen degenen die afgelopen woensdag hun huizen nog niet hadden verlaten, met ongeveer eenderde deel worden gekort. Het is echter heel goed denkbaar dat de regering deze mensen alsnog volledig schadeloos zal stellen.
Synagogen
Dinsdagavond was de helft van de 8000 bewoners van de nederzettingen in de Gazastrook teruggekeerd naar Israël. Bronnen bij regering en overheid verwachten dat alle bewoners begin volgende week hun huizen hebben verlaten.
Daarna begint het leger met de verwijdering van goederen zoals persoonlijke bezittingen. Voorzover mogelijk mogen de bewoners terugkeren naar hun huizen om toe te zien bij het inpakken van hun spullen.
De dierenbescherming zal de in de nederzettingen rondzwervende honden, katten en andere achtergebleven dieren verwijderen en overbrengen naar dierenasiels in Israël.
De huizen die zijn leeggeruimd worden met bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Het leger breekt ook de synagogen af, na alle voorwerpen eruit te hebben verwijderd.
Premier Ariel Sharon zei donderdag dat Israël pas over de overdracht van de ontruimde gebieden gaat praten met de Palestijnen als de evacuatie volledig is afgerond. Waarschijnlijk zal dat nog ruim een maand duren.