Binnenland
Ontsnapte TBS’er nog niet gevonden

Politie en justitie hebben de gevaarlijke TBS’er Marciano Ernst, die donderdag rond 13.00 uur is ontsnapt uit de geestelijke gezondheidskliniek in Halsteren, nog niet kunnen vinden en aanhouden. De Tweede Kamer reageerde dit weekeinde geschokt op de gang van zaken. Onterecht, vindt directeur J. Poelman van een TBS-kliniek

Binnenlandredactie
8 August 2005 10:00Gewijzigd op 14 November 2020 02:49
HALSTEREN - Politie en justitie hebben de gevaarlijke TBS’er Marciano Ernst, die donderdag rond 13.00 uur is ontsnapt uit de geestelijke gezondheidskliniek in Halsteren, nog niet kunnen vinden en aanhouden. - Foto ANP
HALSTEREN - Politie en justitie hebben de gevaarlijke TBS’er Marciano Ernst, die donderdag rond 13.00 uur is ontsnapt uit de geestelijke gezondheidskliniek in Halsteren, nog niet kunnen vinden en aanhouden. - Foto ANP

Na de uitzending zondag van een opsporingsbericht over de 34-jarige man zijn tientallen tips binnengekomen. Die tips is de politie aan het natrekken en verwerken. De tips zijn overigens niet allemaal even relevant, aldus een woordvoerder.

De man is in 1997 veroordeeld voor geweld. Als hij zijn medicijnen niet inneemt, kan hij gevaarlijk voor zijn omgeving worden. Op de televisie werd hij dan ook herkenbaar in beeld gebracht.

Het kamerlid Wilders heeft zaterdag direct kamervragen aan minister Donner van Justitie gesteld. De parlementariër wil vooral weten waarom er niet meteen op de dag van de ontsnapping, maar pas zaterdag een opsporingsbericht is uitgezonden. Ook wil hij weten hoe lang Donner „nog bereid is verantwoordelijkheid te dragen” voor zijn „falende TBS-beleid, waar ontsnappingen eerder regel dan uitzondering lijken.” Wilders wil dat Donner opstapt.

Ook VVD-kamerlid Weekers stelt schriftelijke vragen aan Donner. Als de antwoorden niet bevredigend zijn, sluit hij een debat over de zaak met de minister niet uit. Hetzelfde geldt voor PvdA-kamerlid Wolfsen. Weekers zei „perplex” te staan over de bewegingsvrijheid die de ontsnapte Ernst blijkbaar had in de kliniek in Halsteren. Volgens Wolfsen maakt het „een naïeve indruk” dat de TBS’er zomaar van het terrein af kon lopen.

LPF’er Eerdmans is niet verrast door de ontsnapping, zo zei hij maandagmorgen op Radio 1. „Er zijn zo’n negentig ontsnappingen per jaar. Dat is onderdeel van het beleid. Dat daar misdaden uit voortkomen, neemt minister Donner van Justitie voor lief. Ik keur dat beleid af. Ik snap niet dat we deze TBS’ers geen enkelband geven bij hun verlof.”

De ontsnappingen van TBS’ers liggen politiek zeer gevoelig. Dat komt met name nadat op 7 juni TBS’er Wilhelm Schippers de benen nam tijdens een begeleid verlof. Ook hij werd in een opsporingsbericht herkenbaar in beeld gebracht. Zijn ontsnapping leidde echter toch tot een dodelijk slachtoffer. Schippers heeft inmiddels bekend op 12 juni, na zijn ontsnapping, een man van het leven te hebben beroofd. Schippers sloeg het slachtoffer, een 73-jarige Amsterdammer, dood tijdens een boottocht over het Noordhollandsch Kanaal.

Minister Donner kwam door deze zaak onder vuur te liggen. Hij zegde de Tweede Kamer toe de verloven voor TBS’ers aan te scherpen. Zo krijgt een TBS’er voortaan twee bewakers mee bij begeleid verlof en worden proeven met elektronische enkelbanden bij begeleide verloven per 1 september uitgebreid. Verder heeft Donner op aandringen van de Tweede Kamer de TBS-klinieken opdracht gegeven alle dossiers door te lichten.

De directeur van de Pompekliniek voor TBS’ers in Nijmegen, J. Poelman, heeft scherp gereageerd op de uitlatingen van de kritische kamerleden. „Ik ben de kritiek zat.” Poelman beaamt dat het TBS-systeem niet waterdicht is. Volgens hem moet de Tweede Kamer het systeem aanpassen als die het systeem veranderen wil. Alleen kritiek uiten heeft geen zin, aldus Poelman.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het geval van Marciano Ernst niet te vergelijken met de kwestie-Wilhelm Schippers. Ernst was immers niet met begeleid verlof. Deze man zat in het kader van zijn behandeling in een geestelijke gezondheidsinstelling. Hij had daarbij „een op zijn persoon afgestemde beperkte bewegingsvrijheid.” Dat betekent dat hij op het terrein naar zijn therapie mocht lopen. Dat paste bij zijn behandeling, aldus justitie.

„Deze man zat daar al enkele weken”, vertelde de zegsman van justitie, doelend op de gezondheidskliniek in Halsteren. „Al die tijd was het goed gegaan. De behandeling verliep goed en de man hield zich stipt aan de afspraken. Hij is zover nu bekend zonder aanleiding verdwenen. Er waren vooraf geen aanwijzingen voor.”

De ontsnapping heeft ook in de lokale politiek voor onrust gezorgd. Ton Linssen van de Lijst Linssen in Bergen op Zoom is zeer boos. Amper een maand geleden werden kritische vragen en opmerkingen van zijn partij over de kliniek Vrederust voor TBS’ers door het college van B(en(W van Bergen op Zoom afgedaan als stemmingmakerij. De Lijst Linssen heeft inmiddels een brief aan het college gestuurd waarin zij met spoed opheldering eist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer