Buitenland
Zeker 88 doden door aanslagen Egypte

Het dodental als gevolg van de aanslagen zaterdagochtend in Sharm el-Sheikh is gestegen tot zeker 88. Volgens de politie zijn er zeker vier en misschien zelfs zeven autobommen ontploft.

Redactie digitale media
23 July 2005 07:57Gewijzigd op 14 November 2020 02:47
SHARM EL-SHEIKH - Een politieagent staat dichtbij het zwaar getroffen Ghazala Gardens Hotel. Foto EPA
SHARM EL-SHEIKH - Een politieagent staat dichtbij het zwaar getroffen Ghazala Gardens Hotel. Foto EPA
De badplaats op het Sinai-schiereiland is door de aanslagen getroffen midden in het toeristische hoogseizoen. De bommen ontploften bij onder toeristen populaire markten en in internationale hotels. Door de aanslagen ontstond paniek en chaos. De ontploffingen waren op grote afstand hoorbaar, aldus oorgetuigen.

Het is nog niet bekend of bij de aanslagen een Nederlander is omgekomen. Het Franse persbureau AFP meldde eerder zaterdag in het begin van de middag dat er een Nederlander is omgekomen.

De meeste slachtoffers die zijn geïdentificeerd, zijn Egyptenaren. Daarnaast vonden zeker twee Italianen, een Rus, een Oekraïner en een Arabische Israëliër de dood. De politie zei dat nog dertig lijken moeten worden geïdentificeerd. Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn zeven Britten gewond geraakt, van wie er twee slecht aan toe zijn. Twee Britten worden vermist.

De regering van Tsjechië berichtte dat ook een Tsjech om het leven is gekomen. Volgens een radiostation zou het gaan om een 23-jarige toerist.

Zeker 35 van de naar schatting 200 gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de hoofdstad Caïro. Van de gewonden zijn 23 er slecht aan toe, aldus de zegsman. Volgens een Egyptische regeringsfunctionaris bevinden zich 28 buitenlanders onder de gewonden.

Al-Adli zei niet uit te sluiten dat er een relatie is tussen de aanslag in Sharm el-Sheikh en de aanslagen van vorig jaar oktober in het gebied bij de Rode Zee, toen 34 mensen omkwamen.

Alle twintig Nederlandse toeristen die via reisorganisatie OAD in Sharm el-Sheikh verblijven, zijn ongedeerd. Dat heeft de directievoorzitter van OAD zaterdagochtend laten weten. Volgens hem zaten de toeristen in ’beach resorts’ buiten het centrum.

De 434 Nederlanders die via reisorganisatie TUI in Sharm el-Sheikh zitten, zijn vrijwel zeker allemaal ongedeerd. „Nog niet iedereen is bereikt, sommige toeristen weten waarschijnlijk nog niet wat er precies gebeurd is”, liet een woordvoerster van TUI zaterdagochtend weten. Om hoeveel mensen het precies gaat is nog onduidelijk. In het zwaar getroffen Ghazala Gardens Hotel zaten geen gasten van TUI.

Het zwaarst getroffen is het Ghazala Gardens Hotel in de wijk Naama Bay, waar de meeste luxe hotels staan. Er is een bomauto de receptie in gereden. Alleen al in het Ghazala Gardens Hotel vielen zeker 25 doden.

Een ander getroffen hotel is het Mövenpick Hotel. Ook een taxistandplaats was doelwit van een bom, evenals de oude markt van Sharm el-Sheikh.

Alarmcentrale Mondial heeft zaterdagochtend een speciaal telefoonnummer ingesteld waar mensen met vragen over de aanslagen in Sharm el-Sheikh terechtkunnen. Het nummer van Mondial is 020 5618888.

De alarmcentrale inventariseert momenteel hoeveel Nederlandse toeristen zich in Sharm el-Sheikh bevinden.

Regeringsleiders en staatshoofden over de hele wereld hebben de aanslagen scherp veroordeeld. Veel landen betuigden de Egyptenaren en de slachtoffers en hun families hun deelneming en schaarden zich opnieuw achter de internationale strijd tegen terrorisme.

De Europese Commissie toonde zich bij monde van voorzitter Barroso geschokt. Koningin Beatrix en premier Balkenende hebben president Mubarak en de regering een telegram gestuurd. VN-topman Kofi Annan reageerde ‘bezorgd en boos’. Rusland sprak van een ‘criminele daad’.

Iran liet weten dat het gebruik van terrorisme ‘altijd verkeerd’ is. Spanje, dat vorig voorjaar te maken kreeg met de bloedige aanslagen in Madrid, betuigde zijn deelneming. Israël, waarmee Egypte sinds 1979 een vredesverdrag heeft, had het over ‘onmenselijke terreurdaden’. De Franse president Chirac toonde zich meer dan ooit vastberaden om de terreur aan te pakken.

De Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken zei dat ‘onze gedachten bij de families en onschuldige slachtoffers uit zoveel landen zijn’. Ze noemde Egypte ‘een vriend en bondgenoot’.

President Hosni Mubarak van Egypte heeft zaterdag bezocht. Mubarak zei de strijd tegen terrorisme met volle kracht door te zetten. De president verklaarde verder niet in te gaan op „chantage”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer