Economie

KPN neemt concurrent Telfort over

Telecombedrijf KPN neemt branchegenoot Telfort over. Het telecomconcern wordt daarmee met afstand de grootste aanbieder van mobiele telefonie in Nederland.

Redactie economie
28 June 2005 11:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:42
KPN-Telfort veruit grootste aanbieder mobiele telefonie. RD/ANP
KPN-Telfort veruit grootste aanbieder mobiele telefonie. RD/ANP

De partijen maakten de overnameplannen dinsdag bekend. Met de overname van Telfort krijgt KPN er in één klap 2,4 miljoen klanten bij. De combinatie bedient straks zo’n 7,5 miljoen mobiele bellers, goed voor een marktaandeel van 51 procent. Grootste concurrent Vodafone volgt met 3,5 miljoen klanten en een marktaandeel van zo’n 24 procent op aanzienlijke afstand.

De overnamesom bedraagt 980 miljoen euro in contanten, maar kan met maximaal 140 miljoen euro oplopen, afhankelijk van toekomstige prestaties van Telfort. KPN neemt ook de zogenoemde fiscaal compensabele verliezen over die Telfort in het verleden leed. Hierdoor komt KPN in aanmerking voor een belastingvoordeel van 180 miljoen euro.

Telfort blijft na de overname als merknaam bestaan. Het bedrijf heeft een sterke positie in goedkope mobieletelefoonabonnementen, in tegenstelling tot KPN, dat met de merknamen KPN en Hi voornamelijk in het hogere segment opereert.

De ondernemingsraad van KPN heeft al positief geadviseerd over de overname. De overname moet echter nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. De NMa neemt in die beoordeling mee of één telecombedrijf twee umts-licenties mag hebben. KPN en Telfort kregen vijf jaar geleden bij een veiling elk een umts-frequentie (voor onder andere snel mobiel internetten) toegewezen.

KPN-topman A. Scheepbouwer laat in een verklaring weten dat het telecomconcern door de overname van Telfort versneld zijn eerder afgegeven doel bereikt om meer dan 40 procent van de omzet van de mobieletelefoniemarkt in Nederland binnen te halen. Met Telfort in de gelederen komt dit omzetaandeel op circa 44 procent, verduidelijkte een woordvoerder in een toelichting. De concurrenten Vodafone, T-Mobile en Orange zijn samen goed voor een omzetaandeel van 55 procent.

KPN verwacht dat de overname voor beide bedrijven op de middellange termijn leidt tot „aanzienlijke besparingen” op het gebied van marketing, algemene bedrijfskosten en netwerkkosten. Beide mobiele netwerken worden in elkaar geschoven. Volgens een woordvoerder van KPN „is het nog veel te vroeg om iets te zeggen over mogelijk banenverlies als gevolg van de overname.”

KPN draaide vorig jaar een totale omzet van 11,7 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 1,5 miljard euro. Bij het telecombedrijf werken ruim 30.000 mensen. Het concern was al marktleider in Nederland op het gebied van vaste en mobiele telefonie en is in Duitsland en België de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie. In totaal heeft KPN 17,7 miljoen mobiele telefonieklanten.

Telfort realiseerde in het gebroken boekjaar 2004/2005 een omzet van 509 miljoen euro en een nettowinst (exclusief eenmalige posten) van 46 miljoen euro. Telfort heeft 613 werknemers en is de nummer drie op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer