Kasteelheer van Slot Moermond
”Deugd door tegenslagen bevorderd”. Dat staat op de nieuwe hoofdingang die Iman van Zuidlandt in 1613 laat bouwen voor Slot Moermond, even buiten Renesse. En tegenslagen kent het kasteel. Tot tweemaal toe wordt Moermond verwoest.
Een brede oprijlaan met beukenbomen leidt naar het kasteel. Bij de ingang staan twee stenen leeuwen met het wapen van Schouwen, een schild met rode en gele strepen. Het kasteel ziet er sierlijk uit: een hoofdgebouw met trapgevels en een hoge, ranke toren met peervormige spits. De burcht is omgeven door een gracht.
Slot Moermond, aan het begin van de dertiende eeuw gesticht, wordt in 1297 voor de eerste keer belegerd. Kasteelheer Jan van Renesse krijgt het zwaar te verduren. Hij brengt het er levend van af, maar het versterkte huis wordt met de grond gelijkgemaakt.
De geschiedenis herhaalt zich. Aan het begin van de veertiende eeuw wordt Slot Moermond herbouwd, maar bij de beruchte Hoekse en Kabeljauwse twisten weer verwoest. Het poortgebouw, dat is blijven staan, wordt in 1613 verbouwd tot een nieuw onderkomen. Aan de lichte kleur van de stenen in de muur is nog te zien waar zich vroeger de poort van het kasteel bevond.
Een kasteelheer woont er al lang niet meer in Slot Moermond. In de Tweede Wereldoorlog verdrijven Duitse soldaten de laatste eigenaar, J. J. Vriesendorp, en maken van het slot een verblijfplaats voor de legertop. De 13 meter hoge toren wordt een uitkijkpost. De Duitsers kappen duizenden bomen om vanaf dat punt de zee te kunnen zien.
”Stormvloed 1953”, staat er op een gedenksteen in de muur van het kasteel. Een lijn geeft aan hoe hoog het water toen kwam: bijna 2 meter. Door de werking van het zoute water raken de poreuze, eeuwenoude muren zwaar beschadigd. Het kasteel komt in handen van Stichting Moermond, die het na een grondige restauratie weer in de originele staat terugbrengt.
„Grenzen zijn er nu niet meer”, zegt Hans van den Assem, directeur van het horecabedrijf dat het kasteel exploiteert. „Sinds 1991 kunnen mensen op Slot Moermond terecht voor een bruiloft, feest of conferentie. Als gasten dat willen, laten we middeleeuwse boogschutters komen.”
Vorig jaar werd het kasteel uitgebreid met een moderne vleugel -de Tuinkamer- waar gasten kunnen lunchen of dineren. De aangrenzende Ridderzaal is doordeweeks het decor voor conferenties; in het weekend vinden er vooral bruiloften en partijen plaats. „Het blijft allemaal kleinschalig”, verzekert Van den Assem. „Moermond is per slot van rekening geen paleis, maar een robuust kasteel met een intieme sfeer.”
Wie een dag lang kasteelheer wil zijn, kan Slot Moermond huren. „Privé-gebruik is mogelijk vanaf twintig personen”, zegt Van den Assem. „Overnachten is echter ten strengste verboden. Als er brand uitbreekt en je ligt op drie hoog te slapen, dan kom je met zo’n smalle wenteltrap nooit levend uit het kasteel.”