Rode Kruis staakt hulp in Soedanees vluchtelingenkamp
Het Rode Kruis stopt met de hulpverlening in het Soedanese vluchtelingenkamp Zamzam, dat dit weekend werd ingenomen door de paramilitaire Rapid Support Forces. Volgens de hulporganisatie is de situatie te onveilig en is de burgeroorlog, die exact twee jaar geleden uitbrak, de grootste humanitaire ramp ter wereld.
In Zamzam zitten volgens het Rode Kruis zo’n 700.000 vluchtelingen. „Het is er levensgevaarlijk, er heerst hongersnood”, aldus Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis. Hij vertelt dat de hulporganisatie tijdelijk acht keukens heeft moeten sluiten waarmee 13.000 vluchtelingen werden gevoed. „Het is verschrikkelijk, er ligt hier echt een urgente taak voor de internationale gemeenschap.”
Segaar woonde zelf jarenlang in Soedan en volgens hem komt er door de onveilige situatie weinig informatie uit Soedan over onder meer de aantallen doden bij aanvallen. „Van collega’s ter plaatse hoor ik gruwelijke verhalen over geweld en tienduizenden doden.” Volgens het Rode Kruis zijn sinds het uitbreken van de burgeroorlog 13 miljoen mensen ontheemd geraakt en heeft de helft van de bevolking dringend voedselhulp nodig.
Het Rode Kruis heeft de afgelopen twee jaar duizenden verzoeken gekregen van mensen die hun vermiste familieleden zoeken. Ook vanuit Nederland zijn meer dan honderd van zulke verzoeken binnengekomen. „Bijna de helft van de hulpvragers is alleenstaand minderjarig in Nederland. Het Rode Kruis is er voor hen, zowel hier als in Soedan. Onze hulpverleners doen hun uiterste best om hen in contact te brengen met hun geliefden.”
De burgeroorlog komt voort uit een machtsconflict tussen legerleider Abdel Fattah al-Burhan, de feitelijke leider van Soedan, en Rapid Support Forces-leider Mohamed Hamdan Dagalo. Ze pleegden in 2021 samen een staatsgreep en vechten nu tegen elkaar. Er zijn diplomatieke pogingen geweest om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen en vredesonderhandelingen te starten, maar die zijn mislukt.