Binnenland

Amsterdamse Rekenkamer kritisch over woonbeleid

De ambitie om in Amsterdam jaarlijks duizenden woningen bij te bouwen, leidt ertoe dat die woningen steeds kleiner worden. In de nieuwe wijken is weinig sociale verbinding met omliggende wijken en de veiligheid en leefbaarheid staan er onder druk tijdens jarenlange bouwperiodes. Dat meldt de Amsterdamse Rekenkamer in een rapport.

ANP
1 April 2025 07:51Gewijzigd op 1 April 2025 08:29Leestijd 2 minuten

De kleinere woningen worden gecompenseerd met gedeelde ruimtes en voorzieningen. Die leiden weer tot hogere kosten voor bewoners. Een en ander kan aanleiding zijn voor „een eenzijdige bewonerssamenstelling”.

Verder lukt het niet goed om ruimte te vinden voor sport en natuur in de nieuwe wijken. Ook spreekt de Rekenkamer van „een mismatch” tussen vraag en aanbod van commerciële voorzieningen, zoals winkels, met leegstand tot gevolg.

De oorzaken voor de problemen hebben hun oorsprong in „een gebrek aan realisme over de (on)mogelijkheden in gebiedsontwikkeling”. Zo is er te weinig geld om alle ambities voor de nieuwe wijken waar te maken.

De Rekenkamer keek naar twee bouwprojecten in de stad, de NDSM-werf West en Amstel III. Het onderzoeksinstituut ziet dat de gemeente zoekt naar oplossingen voor de geschetste problemen, door bijvoorbeeld plannen minder gedetailleerd te maken. Maar de kloof tussen de ambities voor het aantal nieuwe woningen en wat er onder meer financieel mogelijk blijkt, is dusdanig groot dat „meer realisme” nodig is.

In een reactie noemt het college van burgemeester en wethouders de conclusies van de Rekenkamer „herkenbaar”. Ambities kunnen botsen met „de weerbarstige, economische werkelijkheid”. Het college benadrukt dat wordt gewerkt aan oplossingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer