Herdenking Brunssumse bevolking die veel Joden redde in de oorlog
De mensen in Brunssum die tijdens de Tweede Wereldoorlog honderden Joodse mensen, onder wie veel kinderen, lieten onderduiken, worden maandag in de Zuid-Limburgse stad herdacht. „De gezichten van kinderen die plotseling voor onze voordeuren stonden. En die vroegen: Mag ik binnenkomen? En wat er gebeurde, was dat vele, vele voordeuren in Brunssum opengingen”, sprak burgemeester Wilma van der Rijt.
„De hele gemeenschap ging wagenwijd open. Het was een daad van stil verzet. Van klein verzet. Maar tegelijk groots”, vervolgde zij tijdens de plechtigheid die was georganiseerd door leerlingen van het Broeklandcollege.
Tijdens de oorlog wist verzetsgroep VN veel Joden van Amsterdam naar Brunssum te smokkelen, waar de bevolking hen massaal liet onderduiken. „Van al die kinderen, en van alle andere Joodse vluchtelingen die in Brunssum een thuis vonden, werd uiteindelijk niemand verraden. Brunssum sloot vast de rijen tegen onrecht, gewetenloosheid en brute terreur. En dat, jongens en meisjes, is wat deze herdenking zo betekenisvol maakt”, aldus Van der Rijt.
De leerlingen beschrijven de plechtigheid waarbij ook kransen worden gelegd als „een eerbetoon aan de moed en inzet van deze onbekende helden, die een onmiskenbare impact hadden op het lot van velen”. De burgemeester benadrukte het „zo bijzonder” te vinden dat de bijeenkomst door jonge mensen is georganiseerd.