Economie

Economen: farmaceutische industrie sterkst verbonden met VS

De farmaceutische industrie in Nederland heeft de sterkste verbondenheid met de Verenigde Staten en is dus ook het kwetsbaarst voor mogelijke Amerikaanse importheffingen. Dat hebben economen van Rabobank dinsdag gezegd in een eigen podcast over de dreiging dat de Amerikaanse president Donald Trump met tarieven voor Europa komt.

ANP
4 February 2025 13:24Gewijzigd op 4 February 2025 13:54

In Nederland worden volgens de economen veel medicijnen gemaakt die onder meer bestemd zijn voor de VS. Bedrijven als Janssen, Organon en Pfizer hebben hier grote vestigingen. Een andere sector die „rood kleurt” als het gaat om afhankelijkheid van de VS is de machine-industrie. Dat betreft onder meer chipmachinefabrikant ASML.

„We zien ook dat bepaalde aanleverende sectoren aan de maakindustrie verbonden zijn met de VS. Bijvoorbeeld de dienstverlening. Je zou dan kunnen denken aan een consultancybureau dat een consultancydienst levert aan een fabriek in Nederland die exporteert naar de VS.” Op die manier zouden heffingen dus ook andere sectoren kunnen raken.

Rabobank-deskundigen Lize Nauta, Wouter Remmen en Hugo Erken wezen er in de podcast op dat niet gezegd is dat de genoemde sectoren het bangst moeten zijn voor importheffingen. De Amerikanen zouden zichzelf eigenlijk ook benadelen als ze de handel in producten die ze zelf erg nodig hebben, gaan belasten. Maar daar staat volgens de kenners tegenover dat Trump niet alleen met een economische bril kijkt, maar ook kijkt naar bijvoorbeeld hoe afhankelijk hij van andere landen wil zijn.

ING heeft eerder berekend dat bij algehele Amerikaanse heffingen van minimaal 10 procent op alle Europese producten ruim 6 procent van de totale goederenexportwaarde van Nederland wordt geraakt. Nederland voerde in 2023 in totaal voor ruim 52 miljard euro aan goederen uit naar de VS, komt naar voren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De invoer vanuit de VS telde op tot meer dan 78 miljard euro.

Als Europa met tegenmaatregelen zou komen, zouden Nederlandse consumenten hier ook direct de gevolgen van kunnen merken. Zo had de Europese Unie tijdens de eerste termijn van Trump heffingen ingesteld voor een reeks Amerikaanse producten. Destijds was de inzet een conflict over staalheffingen. Toen werden spijkerbroeken hier duurder en andere Amerikaanse producten zoals Harley Davidsons en bourbon.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer