Signify stijgt op Damrak na resultaten en komend vertrek topman
Signify behoorde vrijdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Het verlichtingsbedrijf maakte de resultaten bekend en kondigde het vertrek aan van topman Eric Rondolat. Hij is al sinds de beursgang in 2016 de baas van de voormalige lampentak van Philips.
De topman werd vorig jaar nog herbenoemd voor een termijn van vier jaar. Maar volgens een verklaring van Signify zijn Rondolat en de raad van commissarissen overeengekomen dat de tijd rijp is voor een leiderschapswissel. De vertrekkende topman toonde zich tevreden over de resultaten in 2024, die laten zien dat Signify blijft groeien. Ook kondigde het bedrijf aan de komende jaren eigen aandelen te gaan inkopen. Het aandeel Signify werd 4,5 procent hoger gezet.
De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 906,98 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 839,95 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1 procent.
Beleggers kauwden nog na op de oproep van Trump om de rente te verlagen. De Amerikaanse president deed die oproep in een videotoespraak op het World Economic Forum in Davos. Trump heeft al langer kritiek op het beleid van de Federal Reserve, die onafhankelijk van de politiek besluiten neemt over het monetaire beleid. De Fed vergadert volgende week over de rente en heeft laten doorschemeren het rentetarief dan waarschijnlijk niet verder te verlagen.
Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. Olie- en gasconcern Shell en levensmiddelenbedrijf Unilever behoorden tot de grootste dalers, met verliezen van 0,8 procent.
Philips won 1 procent. Het Eindhovens Dagblad meldde dat er in de VS mogelijk twee doden zijn gevallen doordat een medisch kastje van Philips niet reageerde op ernstige hartproblemen. Meer dan honderd andere patiënten liepen verwondingen op door de haperende medische pleister, die alleen in de VS gebruikt wordt.
In Londen steeg Burberry 14 procent. Het Britse modebedrijf zag de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk dalen dan gevreesd. In de VS namen de verkopen toe, terwijl de Chinese verkopen minder sterk daalden dan verwacht.
De euro was 1,0486 dollar waard, tegen 1,0427 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 74,51 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 78,18 dollar per vat.