Binnenland

School Nieuwegein geschokt over dood leerling door ‘stikspel’

Het Anna van Rijn College in Nieuwegein is „diep geschokt” door de dood van een leerling uit 3 vwo. In een reactie op de website van de school staat dat hij is overleden bij een zogeheten ‘stikspel’, ook wel choking game genoemd. Het verlies heeft de leerlingen, ouders en medewerkers „diep geraakt”. „Hij laat een grote leegte achter binnen onze school en we zullen hem enorm missen.”

ANP
24 January 2025 08:39Gewijzigd op 24 January 2025 09:49

De politie sprak eerder nog van een tragisch incident, waarbij de jongen om het leven is gekomen. Uit onderzoek komt naar voren dat er geen andere betrokkenen zijn bij zijn dood.

De school zegt er alles aan te doen om leerlingen en ouders de komende tijd te ondersteunen. „Onze coaches staan klaar om de steun te bieden die nodig is. Er is ruimte voor gesprekken en waar nodig verzorgen we extra begeleiding afgestemd op de behoefte van de leerling.”

Bij het stikspel, waarvan filmpjes rondgaan op sociale media, wurgen deelnemers zichzelf en laten ze weer los vlak voordat ze buiten bewustzijn raken. Hierdoor krijgen ze een euforische roes, wat verslavend kan zijn, is te lezen op de website van 113 Zelfmoordpreventie. De choking challenge is volgens 113 levensgevaarlijk, omdat kinderen en jongeren de risico’s vaak niet goed kunnen inschatten en het moeilijk kunnen vinden te weigeren als ze worden uitgedaagd het spel te doen.

Door het dichtdrukken van de halsslagaders stroomt er minder bloed naar de hersenen, waardoor die beschadigd raken door zuurstofgebrek. Ieder jaar overlijden er mensen door het spel, aldus 113 Zelfmoordpreventie.

Ook de Hersenstichting waarschuwde eerder al voor het stikspel. „Als je hersenen langer dan drie minuten geen zuurstof krijgen, raken ze beschadigd”, staat in een bericht op de website. „De zichtbare en (vaak) onzichtbare gevolgen hiervan kunnen een langdurig negatief effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan problemen met lopen, praten en onthouden. Maar ook veranderingen in je denken, emoties en gedrag.” Volgens de stichting is het juist tijdens de puberteit belangrijk goed te zorgen voor de hersenen, aangezien die zich nog ontwikkelen tot het 25e levensjaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer