Binnenland

Amsterdam verbiedt protest van Extinction Rebellion op A10

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) op de ring A10 van aanstaande zaterdag verboden, net als bij eerdere XR-blokkades van die snelweg. Dat heeft ze besloten in overleg met de hoofdofficier van justitie en de politiechef van Amsterdam. XR laat weten het protest toch door te zetten, net als bij eerdere edities.

ANP
23 January 2025 14:10Gewijzigd op 23 January 2025 15:25

Het protest op de snelweg is volgens de driehoek onverantwoord „vanwege de zeer grote veiligheidsrisico’s, onvoldoende garanties voor een ongehinderde doorgang van nood- en hulpdiensten en de bereikbaarheid van het nabijgelegen ziekenhuis Amsterdam UMC, locatie VUmc”. Als demonstranten zich toch op de A10 zullen begeven, worden zij verwijderd, zo waarschuwt de driehoek.

De klimaatactiegroep kondigde eerder aan zaterdag de A10 te willen blokkeren ter hoogte van het oude bankgebouw in de hoofdstad. XR wil ING daarmee oproepen direct te stoppen met het financieren van de fossiele industrie. De activisten hebben de weg al vaker geblokkeerd, zoals in februari en april vorig jaar. Hoewel die blokkades ook waren verboden, betraden honderden mensen de snelweg en moest het verkeer worden stilgelegd.

De driehoek wijst er ook op dat er momenteel op de beoogde plek van het protest werkzaamheden zijn. „Dit betekent dat op 25 januari delen van de weg en het talud zijn afgezet en dat op locatie bouwmaterialen en machines aanwezig zijn. Dit maakt het betreden van de A10 op deze plek nog gevaarlijker dan voorheen.”

De burgemeester heeft de demonstranten daarom een andere locatie aangeboden: het grasveld aan de voet van het voormalige ING-gebouw. „Dit is een plek die recht doet aan de gewenste symboliek, zonder de grote risico’s en ontwrichting van een blokkade van de A10”, zo meldt de gemeente.

XR wil de alternatieve locatie niet gebruiken. „We willen de demonstratie doorzetten op deze voor ons belangrijke symbolische plek”, zegt een woordvoerster van de actiegroep. Dat een protest op de snelweg voor hinder zorgt, is juist de bedoeling. „We kiezen altijd de strategie van disruptieve actie.” De activisten menen dat een snelwegblokkade onder het demonstratierecht is toegestaan. Burgemeesters hebben echter ook de bevoegdheid om dat recht in te perken om de openbare orde te handhaven.

Het hoofdkantoor van ING zit overigens al lang niet meer in de zogenoemde ‘poenschoen’ aan de ringweg A10, maar aan de Bijlmerdreef in Zuidoost.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer