Zes maanden cel voor Hagenaar voor gooien vuurwerk naar agenten
De 19-jarige Bourak M. is vrijdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot zes maanden cel voor het gooien van vuurwerk naar de politie tijdens de afgelopen oudjaarsnacht in Den Haag. „Ik snap niet dat iemand hiertoe in staat is, om zware bommen naar iemands hoofd te gooien”, zei de rechter tegen M. „En ook nog eens bij agenten die hun werk doen, die met gevaar voor eigen leven anderen beschermen.”
M. was dronken en gaf toe dat hij met vuurwerk op straat gooide. Maar hij ontkent stellig dat hij iets naar agenten heeft gegooid. Ook zou hij pas later in de gaten hebben gehad dat het om illegaal vuurwerk ging. De rechter meent dat hij wel degelijk wist dat het om illegaal vuurwerk ging. „U had er al mee op straat gegooid, dus u wist wat het kon aanrichten.” Ze benadrukte dat als iemand wordt geraakt door vuurwerk, dat ook de dood tot gevolg kan hebben.
Het vuurwerk zou op de Marktweg op slechts enkele meters afstand naar de twee fietsende agenten zijn gegooid. Dat gebeurde rond 23.15 uur. De agenten hebben in een schriftelijke toelichting aan de rechter laten weten dat ze enorm geschrokken waren. Ze raakten niet gewond, maar gaven aan dat het ook heel anders had kunnen aflopen. „Geweld tegen de politie lijkt genormaliseerd, maar het is natuurlijk niet normaal”, aldus een van de agenten.
M. vertelde dat hij het vuurwerk, nitraten, in een nabijgelegen supermarkt had gekocht. Pas later zou hij hebben begrepen dat het geen legaal vuurwerk was.
De uitspraak van de rechter is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De officier van justitie gaf aan dat hij „normaal” gesproken twaalf weken cel voor dit soort feiten zou eisen, namelijk de poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. „Maar dit is geen normale omstandigheid.” Hij vindt een zware eis daarom passend.
De man, met verder een blanco strafblad, stond terecht tijdens een supersnelrechtzitting. Hierbij staan verdachten al binnen enkele dagen voor de rechter. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak. Ze kon direct na de zitting nog niet aangeven of ze in hoger beroep gaan.