„Nacht vol vernieling en geweld”; man (46) uit Buren bezweken aan verwondingen
Op oudjaarsnacht en nieuwjaarsmorgen vonden weer talloze incidenten plaats. Een overzicht.
Advertentie
Een 46-jarige man uit Buren (Gelderland) is woensdag overleden nadat hij op oudejaarsavond betrokken was bij een ongeluk met vuurwerk. Dat incident gebeurde aan de Veldsalie in Tiel, ook in Gelderland. De man is woensdagmiddag in het ziekenhuis aan zijn letsel bezweken. Dat meldt de politie.
De politie noemt een noodlottig ongeval „een reëel scenario”.
Dinsdagavond overleed een 14-jarige jongen uit Rotterdam door vuurwerk. Dat gebeurde in de Watergeusstraat in de Rotterdamse wijk Delfshaven.
In een ziekenhuis is woensdagmiddag een man overleden die rond de jaarwisseling in Tiel gewond was geraakt door een ongeluk met vuurwerk. De politie bevestigt dat, maar wil niets zeggen over de identiteit van de man. De man was na het ongeluk gewond naar het ziekenhuis gebracht.
Volgens De Gelderlander gaat het om een man van 47 jaar uit Buren. De politie wil daar dus niets over zeggen. Het incident zou zijn gebeurd aan de Veldsalie in Tiel.
Dinsdagavond overleed een 14-jarige jongen uit Rotterdam door vuurwerk. Dat gebeurde in de Watergeusstraat in de Rotterdamse wijk Delfshaven.
In het Rotterdamse Oogziekenhuis zijn tot nu toe 23 mensen met oogletsel door vuurwerk binnengekomen. Zeven mensen zijn woensdag geopereerd, de achtste operatie staat voor donderdag gepland.
Onder de patiënten zijn twee meisjes jonger dan 18 jaar, de rest zijn jongens en mannen. De helft is minderjarig en eveneens de helft stak het vuurwerk niet zelf af, maar stond in de buurt. Voor zover bekend werd het letsel in ongeveer 60 procent van de gevallen veroorzaakt door legaal vuurwerk en 10 procent door illegaal vuurwerk. De rest is onbekend. Eén slachtoffer verliest het zicht in een oog.
Het Oogziekenhuis in Rotterdam bedient de regio Rijnmond, Zeeland en West-Brabant. Landelijke cijfers van oogletsels volgen later deze week.
„Het is weer dezelfde tragedie als vorig jaar”, verzuchtte eerder in de nacht oogarts Tjeerd de Faber. Hij verwacht dat het aantal vuurwerkslachtoffers nog oploopt. „Dit kan alleen stoppen als er een landelijk vuurwerkverbod komt”, stelde de oogarts.
„We hebben het in coronatijd twee jaar kunnen bewijzen.” Tijdens de coronaperiode gold een landelijk vuurwerkverbod. Het aantal mensen met oogletsel door vuurwerk lag toen beduidend lager.
Een 39-jarige man uit Roermond (Limburg) zit vast op verdenking van onder meer „excessief geweld” tegen een politieagent. De man had zich verzet bij zijn aanhouding voor openbare dronkenschap. Hij deelde klappen uit en nam een agent in een wurggreep. Die moest worden bevrijd door collega’s. De verdachte is in een ziekenhuis onderzocht en maakt het naar omstandigheden redelijk, aldus de politie.
De politie hield in de nacht van dinsdag op woensdag kort na middernacht de verdachte aan. Het ging mis tijdens het transport vanuit de politieauto naar het cellencomplex van het politiebureau. De verdachte sloeg een agent in het gezicht en op het hoofd en nam hem in een wurggreep waaruit hij zelfs niet wist te komen en waarbij hij het bewustzijn dreigde te verliezen.
Tegen de man is aangifte gedaan.
Het wordt voor handhavers „steeds moeilijker om veilig terug te keren naar huis” na een dienst tijdens oud en nieuw. Die conclusie trekt Andries Boerendans (32) woensdagmiddag, terugblikkend op de afgelopen jaarwisseling
De jaarwisseling in Amsterdam is onrustig verlopen, meldt de gemeente. Er zijn acht incidenten gemeld van agressie en geweld tegen hulpverleners van politie en brandweer. Het gaat hierbij onder meer om gehoorschade door vuurwerk, brandwonden en een agent die in zijn gezicht is geslagen.
De gemeente spreekt van „een flink aantal incidenten” en zegt dat de sfeer op verschillende plekken „grimmig” was. De Mobiele Eenheid is meerdere keren ingezet.
In totaal heeft de politie 66 mensen aangehouden. Een politieman in burger loste bij het aanhouden van meerdere verdachten een waarschuwingsschot. De ambulance rukte 275 keer uit voor spoedritten en de brandweer 227 keer voor branden in de hoofdstad. Daartussen zaten 32 voertuigbranden.
Dinsdagavond werd al duidelijk dat meerdere vuurwerkshows gecanceld moesten worden om de harde wind. De lichtshow en het aftelmoment op het Museumplein gingen wel door. Daar kwamen ruim 60.000 mensen op af. Volgens de gemeente is de viering feestelijk verlopen.
Door de hele stad werd veel vuurwerk afgestoken, ondanks het afsteekverbod. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier en politiechef) veroordeelt het geweld tegen hulpverleners en pleit opnieuw voor een landelijk vuurwerkverbod.
„We doen in onze gemeenten met man en macht wat we kunnen om de nacht veilig te laten verlopen, maar we hebben de landelijke politiek hier hard bij nodig”, zegt burgemeester Femke Halsema. „Het lokaal afsteekverbod is kansloos zolang de regering niets doet tegen de verkoop en consumenten daarmee een tegengesteld signaal geeft. Het is niet langer uit te leggen.”
Verzekeringsconcern Nationale-Nederlanden (NN) heeft de eerste schademeldingen van de jaarwisseling binnengekregen. Volgens een woordvoerder ligt het aantal particuliere schadeclaims dat bij de firma is ingediend vooralsnog lager dan een jaar geleden. Wel ziet het ernaar uit dat het aantal claims via adviseurs deze jaarwisseling wat hoger uit gaat komen.
NN voert ook de labels ING Verzekeringen, SNS Verzekeringen, OHRA en ABN AMRO Verzekeringen. Daardoor is het een van de grotere schadeverzekeraars van Nederland. Tot nu toe dienden ongeveer twintig mensen direct een claim in bij het concern. Dit waren er vorig jaar rond deze tijd zo’n tien tot vijftien meer. Het aantal meldingen zal waarschijnlijk de komende dagen nog oplopen.
Een deel van de schademeldingen loopt via adviseurs. Daarbij zitten ook zakelijke klanten. NN zegt dat de eerste claims bij adviseurs inmiddels binnen zijn. Zoals het er nu naar uitziet verwacht NN dat dit aantal bij de adviseurs de komende dagen zal oplopen naar rond de 150 meldingen.
„Dit zal voornamelijk kleine schade zijn aan gebouwen en auto’s. Er is veel vuurwerk afgestoken ondanks de hardere wind”, laat de woordvoerder weten.
Hoeveel geld er met de claims is gemoeid, kan de zegsman nog niet aangeven. De claims moeten volgens hem nog worden beoordeeld. Hij wijst erop dat er ook sprake was van vandalisme aan bijvoorbeeld auto’s. „We zien ook enkele grotere branden. Maar daarvan is de oorzaak nog niet bekend, hier wordt nader onderzoek naar gedaan.”
Andere grote verzekeraars hebben aangegeven ergens in de komende dagen pas met de eerste cijfers te kunnen komen over de jaarwisseling. Later deze maand komt het Verbond van Verzekeraars met een schatting van de totale schade voor verzekeraars.
In Schiedam is de politie tijdens de jaarwisseling bekogeld met vuurwerk. Ook is een politievoertuig beschadigd. De Mobiele Eenheid heeft de rust hersteld. „Helaas was het nodig om enkele keren stevig op te treden tegen overlastgevende groepen. Dat zou niet nodig moeten zijn”, laat burgemeester Harald Bergmann weten. De ongeregeldheden vonden plaats rond het Dr. Wibautplein in de wijk Nieuwland en in Schiedam-Noord.
Schiedam is een van de gemeenten waar het afsteken van vuurwerk is verboden. Toch erkent de gemeente dat ook afgelopen nacht vuurwerk is afgestoken. Bergmann herhaalt daarom zijn oproep tot een landelijk verbod.
Advertentie
In het Noord-Hollandse Wognum zijn twee jongeren op oudejaarsavond zwaargewond geraakt door vuurwerk dat explodeerde. „Over de aard van hun verwondingen is niets bekend”, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.
Het incident gebeurde rond 23.00 uur in een weiland aan de Westeinderweg in de plaats even ten noordwesten van Hoorn. De slachtoffers zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Over de identiteit van de twee jonge mannen is niets bekendgemaakt.
De veiligheidsregio spreekt van „een beheersbare” jaarwisseling, met „opvallende incidenten”. Naast het vuurwerkongeluk was er een grote brand in een schuur in Medemblik. De mensen die daar aanwezig waren, konden allen op tijd de schuur verlaten. Er kwam veel rook vrij bij de brand. Ook veroorzaakten meerdere explosies veel schade. De brandweer en ambulances rukten vaker uit dan tijdens de vorige jaarwisseling.
Duizenden mensen hebben woensdag een traditionele nieuwjaarsduik genomen, hoewel die op verschillende plaatsen was afgelast door de sterke wind en harde stroming. Op veertig plaatsen kon de plons in het (zee)water niet doorgaan, maar op 130 andere locaties ging die wel door.
Vooral langs de Noordzeekust gingen de duiken niet door. Ook de grootste in Scheveningen werd afgelast. „Het is vandaag echt te onstuimig aan de Scheveningse kust om de nieuwjaarsduik te doen. Windkracht 7 met windstoten kracht 9 tot 10, een sterke stroming en golven van bijna 4 meter hoog”, schetst voorzitter Alex Schuttert van de Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland.
De 2500 liter erwtensoep die de organisatie had klaarstaan om de deelnemers in Scheveningen weer op te warmen na de duik, is gedoneerd aan het Leger des Heils. Die deelt de soep de komende weken uit aan dak- en thuislozen in de Haagse regio. Ook de Voedselbank krijgt van de overgebleven soep.
Vier personen zijn in Reusel zwaargewond geraakt tijdens de jaarwisseling nadat een vuurwerkpot omviel. Ze moesten naar het ziekenhuis. Een van de slachtoffers is een minderjarige jongen die als omstander naar het vuurwerk stond te kijken. De politie doet onderzoek naar dit ongeval aan de Rijt in de Brabantse plaats.
De politie Oost-Brabant meldt verder dat er tijdens oud en nieuw ernstige incidenten waren, maar dat grote escalaties uitbleven. Politiechef Wilbert Paulissen noemt het „verschrikkelijk” dat in de regio „onder andere jeugdigen betrokken zijn geweest en (zwaar)gewond zijn geraakt bij incidenten met illegaal zwaar vuurwerk”. In een geval moest de Explosieven Opruimingsdienst eraan te pas komen om vuurwerk onschadelijk te maken.
De nieuwjaarsnacht in het Erasmus MC in Rotterdam was „enorm druk”. Dat kwam volgens het academische ziekenhuis vooral door mensen die te veel alcohol hadden gebruikt, die in beschonken toestand hard waren gevallen of die in een door drank aangewakkerde ruzie waren beland.
Drie patiënten bij het ziekenhuis waren door vuurwerk gewond geraakt. Dat aantal was volgens het ziekenhuis juist „opvallend laag”. Een van hen was tussen de 12 en 16 jaar, de andere twee waren ouder. Ze hadden letsel aan handen en ogen.
De Veiligheidsregio Groningen is tijdens de jaarwisseling 382 keer uitgerukt. Bij een brand in een inpandige garage in de stad Groningen ontstond veel rook. De brandweer haalde tien bewoners met zogenoemde vluchtmaskers uit hun galerijflats.
Twee woningen in Groningen en Winschoten raakten zwaar beschadigd door brand. Voor de bewoners is vervangend onderdak geregeld.
De veiligheidsregio stelt dat de sfeer tijdens de inzet goed was en er geen sprake is geweest van geweld tegen hulpverleners. In Hoogkerk moest de ME er aan te pas komen om de orde te herstellen.
In Culemborg heeft de Mobiele Eenheid (ME) in de nieuwjaarsnacht na meerdere vorderingen traangas gebruikt. Hulpverleners werden aan de Van Hogendorpstraat en Middelcoopstraat in de wijk Terweijde in de Gelderse stad bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie is een onderzoek gestart naar alle gebeurtenissen, aldus de gemeente.
Burgemeester Gerdo van Grootheest noemt het woensdag „onverteerbaar dat een kleine groep inwoners de jaarwisseling aangrijpt om schade en overlast te veroorzaken.” Hij vindt het ook onacceptabel dat hulpdiensten zijn geconfronteerd met geweld. Hij pleit voor een harde aanpak van „dit soort personen”.
De Dierenbescherming heeft veel meldingen gekregen over vermiste huisdieren voor en tijdens de jaarwisseling. Het ging om katten die niet meer thuiskwamen en honden die uit hun tuigje ontsnapten. Enkele katten zijn overleden, maar de meeste dieren konden volgens de organisatie worden teruggebracht naar hun baasje.
De dierenambulances rijden niet voor vermiste dieren, dus het is niet duidelijk hoeveel dieren precies vermist zijn geraakt. Maar de meldkamer van de Dierenbescherming zegt dat het aantal telefoontjes „exponentieel is gestegen” ten opzichte van voorgaande jaren. De organisatie pleit voor een verbod op vuurwerk.
In Barendrecht gooide iemand vuurwerk naar een zwaan in een speeltuin. De Dierenbescherming noemt dit een dieptepunt. De vogel bleef ongedeerd.
Ondanks dat veel hulpverleners in de veiligheidsregio Gelderland-Midden oliebollen en nieuwjaarswensen kregen, was het voor hen op sommige plaatsen drukker dan anders tijdens de jaarwisseling. Zo verdubbelde het aantal uitrukken in Arnhem door containerbranden. Daarnaast bluste de brandweer in Overbetuwe (Heteren) en Rheden (Velp) een woningbrand.
In Nijkerk en Zevenaar was het daarentegen voor de brandweer veel rustiger dan anders.
Tijdens de jaarwisseling heeft de politie Midden-Nederland (Utrecht, Flevoland, Gooi- en Vechtstreek) 44 mensen aangehouden. Twee agenten raakten gewond. Een van hen kreeg een vuistslag in het gezicht tijdens een aanhouding.
De politie spreekt van „een drukke jaarwisseling”: agenten en boa’s werden bekogeld met vuurwerk en auto’s in brand gestoken. Nagenoeg alle aanhoudingen hadden volgens de politie te maken met zwaar en verboden vuurwerk. In Maarssenbroek is het politiebureau bekogeld met zwaar vuurwerk. In de stad Utrecht trad de ME op in de wijken Overvecht en Kanaleneiland.
„Door vroegtijdig ingrijpen hebben we een aantal ordeverstoringen weten te voorkomen of in de kiem weten te smoren”, meldt de politie woensdag. Dat gebeurde onder meer op Urk, in Huizen en Amersfoort.
De brandweer in Zwolle en omstreken is tijdens de jaarwisseling 83 keer uitgerukt. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen de brandweerlieden 47 keer in actie moesten komen. In Twente waren er juist wat minder incidenten. Daar rukte de brandweer 85 keer uit, tegenover vorig jaar 105 keer. In beide regio’s zijn geen meldingen van agressie tegen de brandweer binnengekomen.
Volgens de Veiligheidsregio IJsselland waren er veel kleine brandjes die vrij snel onder controle waren, met name in Zwolle en Deventer. In Twente waren er twee woningbranden in Hengelo, waarbij iemand lichtgewond raakte, en in Oldenzaal was er brand bij twee auto’s en een carport. In Vroomshoop brak brand uit in een schuur en in Den Ham was er een brand in een garage en een bijkeuken.
De brandweer in Zeeland is in de nieuwjaarsnacht 84 keer uitgerukt. Dat is het hoogste aantal sinds de jaarwisseling van 2019 naar 2020. Vorig jaar kwam de Zeeuwse brandweer 62 keer in actie. De jaarwisseling is „traditiegetrouw intensief” voor de brandweer, meldt de Veiligheidsregio Zeeland.
Het ging vooral om branden in auto’s, containers en heggen, en om brandend afval. In het dorp Nieuw- en Sint Joosland bij Middelburg brak een grote brand uit in het voormalige wegrestaurant De Roode Leeuw. De oorzaak is nog niet bekend. Enkele honderden huizen zaten tijdelijk zonder elektriciteit. Door de rook en de roetdeeltjes werd de snelweg A58 een tijdje afgesloten. Volgens de veiligheidsregio was er in Zeeland geen agressie of geweld tegen de brandweer.
Provinciehoofdstad Middelburg had de meeste uitrukken (negentien). In Terneuzen, de grootste Zeeuwse gemeente, kwam de brandweer elf keer in actie. In Vlissingen had de brandweer een rustige nacht met negen uitrukken, vergeleken met zestien vorig jaar en negentien een jaar eerder. Alleen in Hulst in Zeeuws-Vlaanderen kon de brandweer afgelopen nacht binnen blijven.
De politie blikt terug op een „rumoerige” jaarwisseling „met heftige incidenten”. „Wat een feestelijke avond zou moeten zijn, is op een aantal plaatsen opnieuw ontaard in een nacht vol vernieling en geweld”, aldus korpschef Janny Knol.
Exacte cijfers ontbreken volgens de politie nog, maar er zijn zeker tweehonderd mensen aangehouden. Dat gebeurde voor onder meer vernieling, geweld, openbare dronkenschap en belediging.
Tijdens de jaarwisseling in Utrecht heeft de Mobiele Eenheid ingegrepen in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. Mensen gooiden daar vuurwerk naar brandweermensen en politieagenten. Op een plek gooide iemand vuurwerk in een brandweerauto. In totaal zijn dertien mensen opgepakt.
Het nieuwe jaar is met veel materiële en menselijke schade begonnen, ondanks de inzet van 550 brandweer- en ambulancemedewerkers. Dat zegt directeur Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. „Voor een aantal (slachtoffers) is er zelfs levenslang letsel als gevolg van vuurwerk. Wij blijven ook na deze nacht oproepen om consumentenvuurwerk te verbieden.”
Hij noemt het „van de zotte om op deze manier een nieuw jaar te beginnen” en is blij dat er onder de ambulance- en brandweermensen geen gewonden zijn gevallen.
De ambulancedienst heeft in de eerste uren van het nieuwe jaar rond de 250 spoedritten uitgevoerd, meer dan voorgaande jaren. Het ging onder meer om reanimaties, behandeling van vuurwerkslachtoffers, slachtoffers van steekpartijen en slachtoffers als gevolg van overmatig drank- en drugsgebruik.
De brandweer kreeg te maken met 928 meldingen, fors meer dan vorige jaarwisseling. Opvallend was dat er 51 autobranden geblust moesten worden, zegt Littooij. Ook waren er veertien gebouwbranden, vooral bergingen en schuren.
Littooij noemt het „tragisch” dat er dit jaar in Rotterdam een dodelijk vuurwerkslachtoffer is gevallen. Een jongen van 14 jaar kwam om het leven toen hij een cobra voor de tweede keer wilde aansteken.
Tijdens de jaarwisseling in Utrecht heeft de Mobiele Eenheid ingegrepen in de wijken Overvecht en Kanaleneiland. Mensen gooiden daar vuurwerk naar brandweermensen en politieagenten. Op een plek gooide iemand vuurwerk in een brandweerauto. In totaal zijn dertien mensen opgepakt.
De gemeente noemt het geweld tegen de hulpdiensten „negatieve uitschieters” tijdens een jaarwisseling die op veel plekken rustig en feestelijk zou zijn verlopen. „Dat de brandweer en politie bij het doen van hun werk werden bekogeld met vuurwerk en daardoor inzet van ME nodig was, gaat alle perken te buiten.”
Volgens de gemeente waren er ook 38 autobranden in de stad „waarbij 43 auto’s betrokken waren”. Vorig jaar waren er 24 autobranden, het jaar ervoor 21 en nog een jaar eerder 14. De brandweer rukte 148 keer uit, en ook dat was aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren.
Utrecht had voor het eerst een verbod op het afsteken van vuurwerk, maar toch staken veel mensen vuurwerk af. Volgens de gemeente was dat te verwachten, „Nieuwe tradities maken kost namelijk tijd en het zal nog wel even duren voor Utrecht tijdens de jaarwisseling helemaal vuurwerkvrij is.”
Het communicatienetwerk van de politie, C2000, had tijdens de jaarwisseling last van een storing. Volgens de politievakbonden NPB en ACP ging het om een landelijke storing die enkele uren duurde en waar politie, brandweer en ambulance last van hadden. Agenten klagen al jaren over C2000, waarmee ze onder meer contact houden met de meldkamer. „Je levenslijn valt uit op het moment dat je topsport moet leveren”, aldus NPB-voorzitter Nine Kooiman.
Volgens Kooiman zorgde de uitval ervoor dat agenten in Brabant niet direct vernamen dat er iemand met een mes op straat liep. Verder zorgde de storing voor zover bekend niet voor grote incidenten. Het back-upsysteem werkte nog wel, maar het probleem daarmee is volgens Kooiman dat agenten dan hun gehoorbescherming moeten afdoen, omdat het via de mobiele telefoon loopt. Juist op deze avonden, waarbij tijdens rellen met vuurwerk naar politie wordt gegooid, is gehoorbescherming belangrijk.
De storing is inmiddels verholpen. Een woordvoerder van de politie was nog niet bereikbaar voor een reactie.
De vakbonden spreken verder over een onrustige jaarwisseling, met „helaas toch weer veel incidenten”, aldus ACP-voorzitter Ramon Meijerink. In diverse plekken in het land waren rellen en opstootjes en moest de politie ingrijpen.
In het Brandwondencentrum Beverwijk is de jaarwisseling „buitengewoon rustig” verlopen. Volgens een woordvoerder werden twee patiënten met brandwondenletsel vanuit andere ziekenhuizen naar het centrum gebracht.
Ook op de spoedeisende hulp van het centrum was het relatief rustig, met zeventien patiënten. Vier van hen hadden vuurwerkletsel aan ogen of handen, maar geen brandwonden.
Volgens de PZC is een kind ernstig gewond geraakt in het Zeeuwse Nieuw- en Sint Joosland.
Dinsdag raakte ook al een jongen zwaargewond in Kamperland.
In Alphen aan den Rijn is na middernacht brand uitgebroken in bouwketen aan de Wederikstraat. Het vuur sloeg over naar geparkeerde auto’s en de brandweer schaalde flink op. Even voor 01.45 uur was de brand onder controle.
Op beelden die Omroep West deelde was te zien dat de vlammen metershoog uit de bouwketen sloegen. Niet ver van de plek waar de brand woedde, staat een flatgebouw in de steigers.
In de Friese dorpen Sint Annaparochie en Marrum zijn agenten in de nieuwjaarsnacht bekogeld met stenen. De Mobiele Eenheid moest rond 01.15 uur in actie komen aan de S. Brandsmalaan Sint Annaparochie en even later aan de Langebuorren in Marrum, meldt de politie.
Op beide locaties was er ook sprake van brand. In Marrum zijn vier mensen aangehouden.
In Culemborg heeft de Mobiele Eenheid (ME) in de nieuwjaarsnacht na meerdere vorderingen traangas gebruikt. Hulpverleners werden aan de Van Hogendorpstraat en Middelcoopstraat in de Gelderse stad bekogeld met zwaar vuurwerk.
Ook werd er brand gesticht waarbij kans was op overslag naar voertuigen en woningen, meldt de politie.
Tijdens de nieuwjaarsnacht zijn opvallend veel jongeren bij de spoedeisende hulp terechtgekomen met alcoholvergiftiging. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen, Yara Basta, tegen NPO Radio 1. Ze noemt daarbij nog geen cijfers.
Volgens Basta kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag anderhalf keer zoveel mensen op de spoedeisende hulp als normaal. Dat betrof vuurwerkslachtoffers, maar ook opvallend veel kinderen onder de zestien jaar met alcoholvergiftiging. Dat betekent niet per se dat ze heel veel hebben gedronken, maar wel zoveel dat hun lichaam dat niet kon verwerken, legt Basta uit.
In het Overijsselse Markelo is de politie in de nieuwjaarsnacht bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie rukte uit na meldingen over vernielingen in het dorp, waarop een groep zich tegen de agenten keerde. De ME werd ingezet om de rust terug te brengen.
In 's Gravendeel is een jongen van 17 jaar negen vingers kwijtgeraakt, meldt RTV Rijnmond.
Zeventien patiënten zijn opgenomen in het Rotterdamse Oogziekenhuis met oogletsel, meldt een woordvoerder rond 07.30 uur. Vijf van hen worden op nieuwjaarsochtend meteen geopereerd.
De helft van de slachtoffers is minderjarig en de helft stak het vuurwerk niet zelf af, maar stond in de buurt. Voor zover bekend werden de verwondingen in 60 procent van de gevallen veroorzaakt door legaal vuurwerk, bij 10 procent is zeker dat het om illegaal vuurwerk ging, zegt de woordvoerder.
Een van de slachtoffers verliest het zicht in één oog nadat het was misgegaan bij het afsteken van legaal vuurwerk. Onder de slachtoffers is slechts één vrouw.
„Het is weer dezelfde tragedie als vorig jaar”, verzuchtte eerder in de nacht oogarts Tjeerd de Faber. Hij verwacht dat het aantal vuurwerkslachtoffers nog oploopt. „Dit kan alleen stoppen als er een landelijk vuurwerkverbod komt”, stelde de oogarts.
Advertentie