„Desi Bouterse stierf aan complicaties als nierpatiënt”
Er zijn nog veel vragen naar aanleiding van het overlijden van de voortvluchtige Surinaamse ex-dictator en voormalig president Desi Bouterse (79) op kerstavond. Inmiddels zijn er wel steeds meer aanwijzingen dat hij zeer waarschijnlijk is overleden aan complicaties waar hij als nierpatiënt mee te kampen kreeg.
Het lichaam van Bouterse, die een jaar geleden de benen nam nadat hij veroordeeld was tot twintig jaar cel voor zijn rol bij de Decembermoorden, werd in de vroege ochtend van Eerste Kerstdag door onbekenden ‘afgeleverd’ bij zijn huis in Paramaribo, nadat hij enkele uren eerder was overleden. Het lichaam werd in beslag genomen door justitie voor een autopsie om de doodsoorzaak te achterhalen.
Het ligt in de verwachting dat de resultaten van dit onderzoek door de lijkschouwer nog enkele dagen op zich zullen laten wachten. Maar inmiddels wordt steeds meer duidelijk over de omstandigheden rond zijn overlijden. De Franse inlichtingendiensten waren Bouterse, die zich in het Surinaamse regenwoud schuilhield, al enige tijd redelijk op het spoor. Dit is door verschillende bronnen rond de Franse ambassade in Paramaribo bevestigd.
Op zijn schuiladres moest hij als nierpatiënt geregeld dialyseren. Hij had daar zelfs een mobiel dialyse-apparaat tot zijn beschikking. Maar er ontstonden complicaties. Het is nog onduidelijk of die van medische aard waren of te maken hadden met een defect aan de apparatuur. Wat het ook was, Bouterse was hierdoor gedwongen het afgelopen weekeinde naar de hoofdstad Paramaribo terug te keren.
De Fransen kregen daar lucht van en seinden de Surinaamse autoriteiten in dat „the subject is on the move” (het onderwerp is in beweging). Daarop volgden vier invallen, onder meer in de woning van Bouterse, die echter niet werd aangetroffen. Het net rond de voormalige legerleider sloot zich wel langzaam maar zeker, waardoor hij niet terechtkon op de plaatsen waar hij medische hulp had kunnen krijgen. Met uiteindelijk enkele dagen later voor hem dodelijke gevolgen.
Staatsbegrafenis
Overigens is noch van officiële zijde, noch van de kant van de familie van Bouterse iets bevestigd over de doodsoorzaak van de ex-president.
Ondertussen worstelt de Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi met de vraag of Bouterse een staatsbegrafenis moet krijgen, zoals zijn aanhang verlangt en voor ex-staatshoofden gebruikelijk is. Gezien het dubieuze verleden van de overledene zal dat echter op zeer veel weerstand in het land kunnen leiden. Wel zijn er op verschillende plaatsen in Paramaribo herdenkingsdiensten en mogelijkheden om een condoleanceregister te tekenen.