Economie

AWVN: aantal pensioenfondsen te laat klaar met transitieplannen

Niet alle pensioenfondsen zijn op tijd klaar met het aanpassen van hun regelingen voor de nieuwe pensioenwetgeving. Dit verwacht werkgeversvereniging AWVN, die bijhoudt hoe de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel gaat. Vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en vakbonden bij pensioenfondsen moeten voor 1 januari 2025 de transitieplannen hebben ingediend. Die plannen moeten duidelijk maken wat de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel betekent voor mensen die pensioen opbouwen.

ANP
19 December 2024 14:38Gewijzigd op 19 December 2024 15:22

Tot nu toe heeft bijna een kwart van de honderd grootste pensioenfondsen nog geen transitieplannen ingediend. Dit zijn volgens de AWVN vooral kleinere pensioenfondsen van specifieke bedrijven of concerns. Een woordvoerder van de werkgeversvereniging verwacht dat de meeste plannen nog wel voor 31 december komen en dat de rest begin volgend jaar volgt.

De woordvoerder stelt dat enkele pensioenfondsen de deadline niet halen omdat werkgeversorganisaties en vakbonden het niet eens kunnen worden over bepaalde details. Ook de beperkte beschikbaarheid van experts zorgt volgens hem voor vertraging. „Vaak zijn er pensioendeskundigen bij betrokken en die hebben het ontzettend druk. Als die geen tijd hebben, schiet het niet op.” Er worden geen maatregelen opgelegd aan pensioenfondsen die te laat zijn, zegt hij verder.

De al wel ingediende plannen gaan volgens de AWVN over meer dan 95 procent van alle deelnemers aan pensioenfondsen. Werknemers gaan er daarin niet op achteruit, stelt de werkgeversvereniging. Werknemers die mogelijk wel minder geld krijgen worden gecompenseerd. De pensioenfondsen hebben hier naar verwachting genoeg geld voor. Het valt de AWVN op dat vooral jonge deelnemers naar verwachting een hoger pensioen opbouwen dan in het oude stelsel.

Pensioenfondsen moeten op 1 januari 2028 zijn overgestapt op het nieuwe stelsel. Werkgevers en werknemers blijven samen geld opzijzetten, maar in tegenstelling tot het oude stelsel staan de beloftes over de pensioenuitkeringen minder vast. Daardoor bewegen de pensioenen meer mee met goede en slechte economische tijden, al zijn er ook buffers om te grote schokken op te vangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer