Longfonds: met kerst liever ledkaarsen dan echte vanwege fijnstof
Omdat bij het branden van gewone kaarsen fijnstof vrijkomt en niet iedereen daartegen kan, adviseert het Longfonds om alternatieven als elektrische (led)kaarsen en schemerlampjes te gebruiken. Wie toch naar echte kaarsen grijpt, moet het vertrek goed ventileren, aldus de organisatie.
De vlam van een kaars lijkt klein maar volgens het fonds komen er wel degelijk verontreinigende stoffen in de lucht, zoals fijnstof. Mensen met een longziekte, ouderen en kinderen kunnen daar last van hebben. Blootstelling aan fijnstof kan leiden tot klachten als hoesten, kortademigheid en geïrriteerde ogen. Op termijn kunnen de klachten ernstiger worden.
Directeur Károly Illy van het Longfonds: „Er zijn genoeg andere manieren om het gezellig te maken zoals met elektrische (led)kaarsen, de lichtjes van de kerstboom en schemerlampjes. Als mensen wel kaarsen branden is het belangrijk dat zij goed blijven ventileren. Nadat je de kaarsen hebt gedoofd, kun je een raam openzetten zodat de lucht in huis zo snel mogelijk ververst.”
Onder meer in het AD bestrijdt kaarsenproducent Bolsius de conclusies van het Longfonds. De klachten kunnen alleen optreden bij kaarsen van een lage kwaliteit, zegt de producent.