Binnenland

Slachtofferhulp kreeg al 90 hulpaanvragen na explosie Tarwekamp

Zo’n negentig mensen hebben tot dusver aangeklopt bij Slachtofferhulp voor nazorg na de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag op 7 december. De verwachting is dat dat aantal nog verder zal oplopen. Door de explosies en de daaropvolgende brand werd een deel van een huizenblok verwoest. Zes mensen kwamen om het leven en vier mensen raakten gewond.

ANP
17 December 2024 09:43Gewijzigd op 17 December 2024 10:12

Doordat de explosies midden in een woonwijk waren, zijn veel mensen direct en indirect betrokken geraakt. „Zolang je geen veilige thuisbasis hebt, staat dit het herstel in de weg. De situatie is heel bedreigend geweest”, zegt Connie Cornelisse, de Haagse teamleider bij Slachtofferhulp Nederland. „Bovendien zijn er zes mensen overleden als gevolg van de explosie. Dat heeft niet alleen dramatische gevolgen voor de directe nabestaanden, maar ook voor klasgenoten en/of collega’s van de slachtoffers is dit ingrijpend.” Mensen hebben last van stressklachten, zoals slaapproblemen, herbelevingen of verminderde concentratie.

Tien dagen na de explosie melden zich nog altijd mensen bij de organisatie. Het gaat om mensen die in eerste instantie hebben aangegeven dat het wel ging, maar na een aantal dagen alsnog ondersteuning willen omdat zij klachten ervaren. Ook spreekt de organisatie veel mensen tijdens groepsbijeenkomsten die door de gemeente, werkgevers, scholen en GGD Haaglanden zijn georganiseerd. Die mensen ervaren veel onzekerheid over wat er gaat komen, zegt een woordvoerder van Slachtofferhulp. Bijvoorbeeld met het woonblok, wanneer het wordt afgebroken. Naast de praktische vragen, vragen ze ook tips over hoe ze om moeten gaan met stress, ook bij kinderen.

Volgens Slachtofferhulp zijn ongeveer vijftig mensen direct getroffen door de gebeurtenissen aan de Tarwekamp. „Dat zijn mensen die hun woning nu niet in kunnen, mensen die op een directe manier geconfronteerd zijn met de explosie en de nabestaanden van de overleden slachtoffers.” Zij kunnen terecht voor praktische en emotionele ondersteuning, waarbij de organisatie bijvoorbeeld helpt bij het contact met politie, justitie, zorg- en onderwijsinstellingen en werkgevers. Ook worden de betrokkenen geholpen bij het vinden van passende psychologische hulp.

Na de gebeurtenissen zijn enkele samenkomsten voor buurtbewoners geweest. Ook maandagavond was er een besloten bijeenkomst waar omwonenden van de Tarwekamp vragen konden stellen aan onder meer hulpverleners en medewerkers van de gemeente.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer