De Volksbank sluit honderden filialen SNS en RegioBank
De Volksbank is van plan om honderden filialen te sluiten van SNS en RegioBank. De stap maakt deel uit van de in november aangekondigde reorganisatie bij het moederbedrijf van SNS, ASN, BLG Wonen en RegioBank. De bank liet daarbij al weten dat het aantal SNS-winkels en vestigingen van RegioBank zou worden teruggebracht, maar het aantal was nog onbekend.
Klanten kunnen op dit moment terecht bij in totaal 610 vestigingen van SNS en RegioBank. Dit aantal zal worden teruggebracht naar 320 tot 360 vestigingen. Van de 194 SNS-vestigingen zullen er 110 tot 130 overblijven. Bij RegioBank wordt het aantal teruggebracht van 416 naar 210 tot 230 vestigingen. De medewerkers die hierdoor worden geraakt, vallen onder de totale verwachte banenreductie van 700 tot 750 arbeidsplaatsen die de Volksbank vorige maand bekendmaakte.
Volgens topman Roland Boekhout van de Volksbank is de stap noodzakelijk om de bank commercieel slagvaardiger en financieel gezonder te maken. De bank wil daarbij zijn klanten gaan bedienen onder één merknaam, die binnenkort bekend wordt gemaakt. Dit stelt de Volksbank naar eigen zeggen in staat het totaal aantal vestigingen te verminderen, waarbij de landelijke dekking wordt behouden.
In de nieuwe opzet krijgen ook de klanten van ASN Bank toegang tot een lokale vestiging en kiest de bank voor het franchisemodel. De keuze voor het franchisemodel heeft impact op de 46 SNS-winkels die nu nog in eigen beheer zijn. De bank wil deze winkels waar mogelijk onderbrengen in het franchisemodel. Waar dit niet mogelijk is zullen ze worden gesloten. Voor de overige 148 SNS-winkels wordt, in overleg met de franchisenemers, het samenvoegen van vestigingen onderzocht en worden vestigingen gesloten.
RegioBank werkt samen met lokale zelfstandige adviseurs en in overleg met de franchisenemers wordt gekeken of deze vestigingen samengevoegd kunnen worden. Indien dit niet mogelijk is kan de samenwerking met de zelfstandig adviseur worden opgezegd. Daarnaast worden de contracten met zelfstandige adviseurs die willen stoppen, beëindigd. De Volksbank introduceert ook drie zogeheten ‘flagship stores’ voor financieel advies voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Deze winkels komen in eigen beheer.