Eindhoven herdenkt ‘sinterklaasbombardement’ van 6 december 1942
In Eindhoven wordt stilgestaan bij het zogeheten sinterklaasbombardement, waarbij op 6 december 1942 zeker 135 burgerslachtoffers vielen. Met het bombardement, uitgevoerd door de Britse luchtmacht, hoopten de geallieerden de fabrieken van Philips in Eindhoven uit te schakelen. Behalve de fabrieken werden in de omliggende woonwijken echter ook winkels, woningen, kerken en een ziekenhuis geraakt.
Het bombardement was onderdeel van de Britse Operatie Oyster (Oester), waarmee de geallieerden de Duitse oorlogsindustrie een klap wilden toebrengen. In de Philipsfabrieken in Eindhoven werden onder meer radio’s en transformatoren geproduceerd die van belang waren voor de Duitsers.
Op de dag van het bombardement waren de 15.000 werknemers van Philips niet in de fabrieken aanwezig, omdat het zondag was. Na de aanval, waardoor de fabrieken en omliggende wijken zwaar werden getroffen, werd een deel van de productie van Philips verplaatst naar Kamp Vught.
Het sinterklaasbombardement wordt vrijdagmiddag herdacht bij het Oyster-monument in Eindhoven. Enkele sprekers delen daar hun persoonlijke herinneringen. Volgens de Stichting 18 September, die de herdenking organiseert, bieden hun verhalen een „indringende blik op de verschrikkingen die de stad troffen”, maar benadrukken ze ook „de veerkracht van de Eindhovenaren in de nasleep van het bombardement”.