EU-buitenlandchef Josep Borrell neemt de dreiging van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in te zetten niet serieus, maar veroordeelt ze wel. Volgens de scheidend buitenlandchef heeft Poetin dit bewust dinsdag gezegd, de duizendste dag van de Russische oorlog tegen Oekraïne. „Het heeft iets symbolisch. Daarnaast is het niet de eerste keer dat hij daarmee dreigt”, zei Borrell na afloop van de vergadering van de EU-ministers van Defensie.
Dreigen met de inzet van kernwapens vindt Borrell wel „volstrekt onverantwoord”.
Poetin heeft dinsdag een decreet getekend om de nucleaire doctrine aan te passen, die al in september was aangekondigd. Vanaf nu is het mogelijk kernwapens in te zetten tegen landen die zelf geen kernwapens hebben, als die met steun van een andere kernmacht Rusland hebben aangevallen. De ondertekening komt twee dagen nadat de VS toestemming aan Oekraïne hebben gegeven om langeafstandsraketten op Russisch grondgebied te mogen inzetten.
De Russische agressie tegen Oekraïne is de grootste bedreiging voor de Europese veiligheid en stabiliteit sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, zei Borrell. „Het is goed om te beseffen dat veiligheid het belangrijkste goed is voor een samenleving.”
De oorlog tegen Oekraïne wordt steeds meer een wereldwijd veiligheidsrisico, zei Borrell. Zeker nu Noord-Koreanen met de Russen meevechten en Noord-Korea net zoals China en Iran aan Rusland onderdelen leveren voor wapens. Zonder hun steun kan Rusland de oorlog volgens Borrell niet winnen.
Rusland mag onder geen beding de oorlog winnen, vervolgde hij. „De oorlog tegen Oekraïne raakt direct onze waarden en principes. Het lot van Oekraïne zal het lot van de Europese Unie bepalen.”
De steun van de EU aan Oekraïne moet doorgaan, vindt Borrell. „De EU moet niet wachten op wat de VS doen. We kunnen niet wachten op wat Trump beslist.” Het is niet duidelijk of Donald Trump straks als president de steun aan Oekraïne voortzet.
Borrell benadrukte dat de Europese Unie niet alleen een economische unie, maar ook een politieke unie is. „Met verantwoordelijkheid voor veiligheid en defensie.” Niet alleen als bondgenoot van de NAVO, maar met eigen EU-defensiecapaciteit en een eigen wil, vindt Borrell. „Zonder dat kunnen we de uitdagingen in de wereld niet aan.”